Избрани Новини
Европейците спират месото
02-02-2016, 13:49
Снимка:pixabay.com
Автор:DobrichUtre.bg
Още по Темата:Как да си вземем максимум храна от шведската маса?
Българинът заделя 70 лева седмично за храна, набляга на хляб и картофи
Минават на масло и сирене
Гражданите на Европейския съюз ядат все по-малко месо и тази тенденция ще се запази, съобщи Тасос Ханиотис, който отговаря за икономическите анализи, оценките и прогнозите в ГД "Земеделие и развитие на селските райони" на Европейската комисия, пише "Труд".
За сметка на това се очаква в следващите години консумацията на масло, сирене и сметана.
Една от причините е становището на Световната здравна организация, която обяви че храненето с червено месо и колбаси увеличава риска от развитие на рак на дебелото черво. Производителите на месо от своя страна разкритикуваха откритията, обявявайки ги за неверни.
Данните на ЕК показват и че европейците ядат все по-малко говеждо и телешко месо. Прогнозите са, че до 2025 година ще има 4% намаление в производството на говеждо и телешко месо, а износът ще се свие с 35%.
В световен мащаб обаче се очаква повишаване на консумацията. Затова според експертите на ЕК износът на свинско до 2025 година ще се нарасне с 26%.
Топ Новини