Сълзотворен газ и "Молотов" в центъра на Атина

Около 50 000 излязоха на демонстрация в столицата срещу плануваните пенсионни реформи

Сблъсъци между полиция и протестиращи избухнаха в гръцката столица Атина. Около 50 000 излязоха на демонстрация в центъра на града срещу плануваните от правителството на СИРИЗА пенсионни реформи. Напрежението ескалира, след като маскирани младежи започнаха да замерят полицията, оградила сградата на парламента, с коктейли "Молотов" и камъни, съобщи "Катимерини", цитиран от БГНЕС. Органите на реда отговориха със сълзотворен газ. Протестите в Атина са част от общата национална стачка, организирана от големите гръцки профсъюзи. Демонстрацията в цялата страна блокира част от въздушния, морски и градски транспорт, затворени са училища, съдилища и аптеки, а болниците работят само за спешни случаи.


Вестникът съобщава и за ранен репортер на атинско радио, който е бил нападнат и ударен в главата от неизвестни извършители. Националната стачка нагнетява напрежението върху премиера Алексис Ципрас, чието ляво правителство вече 1 година управлява Гърция. За това време неговото мнозинство в парламента почти се изпари и в момента виси на едва 3 депутатски гласа. Той е поставен между осъществяването на пенсионните и други реформи по намаляване на публичните разходи, в съответствие с условията на международните кредитори, и гнева на населението. "Те трябва да бъдат обесени тук, на площад "Синтагма", заяви радикалният пенсионер Никос Гинис, интервюиран от западни медии, които цитира "Катимерини". Гинис в момента взима 740 евро на месец за 40-годишен трудов стаж и протестира "за децата и внуците си". При идването си на власт Ципрас и СИРИЗА обещаха прекратяване на политиките на бюджетни икономии и предоговаряне на международните заеми на Гърция. Това обаче се оказа непосилна задача за правителството и в средата на миналата година то прие строги условия за получаване на 86 млрд. евро нова международна помощ.


Днешната стачка съвпада с посещението в Атина на представители на институциите кредитори – Европейската комисия, Европейската централна банка, Европейският механизъм за стабилност и Международният валутен фонд. Те са в Гърция за да разгледат напредъка на правителството по обещаните реформи. Страната трябва да намали пенсионните разходи с 1% от брутния вътрешен продукт или 1,8 млрд. евро до края на тази година. С идеята тежестта да не бъде поемана от възрастните хора, чийто месечни възнаграждения намаляха 11 пъти от 2010 г. насам, властта възнамерява да увеличи социалните плащания от работодатели и предприемачи в различни сфери. Мерките засягат особено силно селското стопанство, като фермерското недоволство продължава от седмици в Гърция. Трактори и друга техника блокира ключови шосета, като днес отново беше спряно движението при българското ГКПП "Илинден".