Сметките на "Ораново" са празни

Активите на дружеството са прехвърлени на нова фирма месеци след свличането на калта

Наследници на петима загинали миньори през 2013 г. в рудник “Ораново” осъдиха фирмата работодател за обезщетения общо за около 1 милион лева. Вече е ясно обаче, че те няма да си получат присъдените суми. Най-вероятно е това да не стане никога. Сметките на фирмата са празни, пише в. "168 часа" в свое разследване.

Репортерско проучване показа, че веднага след трагедията са направени доста промени в регистрацията на фирмата “Пирин Ораново” и това може да се окаже пречка за получаването на обезщетенията

Веднага след трагедията в мината на разпит при дознатели и пред журналисти се яви пернишкият бизнесмен Красимир Михайлов Христов в качеството си на собственик на фирмата чрез дружеството “Балкан МК”.

Но през май 2014 г. е учредено “Ораново” АД с управител тогавашният директор на мината Валери Манов. На 19 януари 2015 г. обаче и той е сменен. Председател на Съвета на директорите става Станислав Тасев, за когото се знае, че е племенник на Красимир Михайлов.

В ръководството влиза още Димитър Ванков. Той става и управител на мината на мястото на Манов.

На 25 април 2015 г. “Ораново” АД става едноличен собственик на капитала на “Пирин Ораново”, като приема дяловете на “Балкан МК”.

Последният приет годишен финансов отчет на “Пирин Ораново” е за 2013 г.

Според него загубата за годината е 1,4 млн. лв., а текущата и непокрита загуба от предходни години е 3 млн. лв.

Дълготрайните материални активи на фирмата намаляват с всяка следваща година. През 2009 г. например са били на стойност около 1 млн. лв. в машини и съоръжения, а за 2013 г. са едва 20 хиляди лева.

Становището на експерт-счетоводителите е, че собственият капитал на дружеството е отрицателна величина. Текущите пасиви надвишават текущите активи над 3 пъти.

Налице е несигурност дружеството да продължи дейността си без финансовата подкрепа на предприятието майка  “Балкан МК”. След тази препоръка “майката” се оттегля и

собствеността се прехвърля на новото дружество "Ораново" АД.