Великите сили договориха временно примирие в Сирия

Ще започне от следващата седмица, ще е процес

Великите сили договориха временно примирие в Сирия, което да започне още от следващата седмица. Споразумението е наречено "Спиране на враждебните действия", предаде Нова тв. До него се стигна след дълги заседания в Мюнхен, които бяха свикани след провала на официалните преговори за мир в Женева.  Споразумението обаче беше постигнато с редица уговорки. В него участват Съединените щати, Русия и повече от 10 други държави.


На преговорите, които продължиха до късно снощи беше гласуван план за постепенно спиране на военните действия, както и изпращането на хуманитарна помощ. Първите доставки ще пристигнат до седмица. Мирните преговори също се възобновяват, предаде Ройтерс. Според специалният пратеник на ООН за Сирия Стефан де Мистура "е нужно да се гарантира стабилно прекратяване на огъня в Сирия, но това няма да е лесно за толкова кратко време", заяви той по време на срещата. Джон Кери обаче изтъкна, че прекратяването на огъня в Сирия няма да се отнася за "Ислямска държава", "Ан Нусра" и други терористични групировки, предаде БТА. Групата за поддръжка на Сирия се съгласи да си сътрудничи с Русия, допълни още държавният секретар на САЩ. "Ние се съгласихме с това, че няма начин да бъде постигнато примирие и да се оказва хуманитарна помощ без сътрудничеството на всички членове с Русия", допълни той на официалната пресконференция след срещата. Той изтъкна още, че страните са се разбрали да работят върху различните направления, включително военното.


Целева група за Сирия пък ще определя кои райони в страната са под контрола на терористични организации, каза външнеят министър Сергей Лавров след края на срещата в Мюнхен. Той беше изпратен там, за да представлява Русия. "Искам да поясня договореността, че мандатът на тази целева група ще включва определянето на общите подходи относно тези територии, намиращи се под контрола на "Ислямска държава", "Джебхат ан-Нусра" и други терористични групировки, определени като такива от Съвета за сигурност на ООН", каза руският министър. Британският външен министър Филип Хамънд пък каза, че прекратяването на боевете може да се осъществи успешно само ако Русия спре въздушните си удари в подкрепа на правителствените сили в Сирия. Западен дипломат заяви, че на срещата "не е било постигнато споразумение за незабавно спиране на руските бомбардировки, но има ангажимент за процес, който би променил ситуацията, ако проработи".


Делегация на сирийската опозиция също се съгласи да участва в мирни преговори в Женева.
Това ще стане, ако съгласуваният от Международната група за подкрепа на Сирия план започне да се осъществява на практика, заяви представител на Висшия комитет за преговори. Още през декември, Съветът за сигурност на ООН прие с единодушие резолюция в подкрепа на мирен план за Сирия, предвиждащ властите и опозицията да започнат преговори идния месец, припомнят световните агенции.


Държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският му колега Сергей Лавров обявиха в Мюнхен, че са постигнали съгласие по ключови въпроси на конфликта в Сирия, съобщи "Ню Йорк таймс". Договорено е в близките дни – желателно още днес - да започнат доставки на хуманитарна помощ в обсадените градове в страната, пише изданието. След това, в рамките на една седмица трябва да се установи "спиране на военните действия", което би било стъпка към официално примирие. По много причини е под въпрос дали договореното ще се осъществи и дали то води към край на войната, коментира американският всекидневник. Но съобщеното рано тази сутрин показва за първи път от 2011 г., че има надежда за прекратяване на насилията в Сирия."Ние се съгласихме да установим спиране на военните действия в национален мащаб" - е заявил Кери, добавяйки, е тази цел е "амбициозна".


Двамата мъже, отбелязва кореспондент на "Ню Йорк таймс" се стараеха да покажат дух на сътрудничество, след като седмици бяха разменяни обвинения във връзка със засилената руска въздушна кампания, оказала нова подкрепа за правителството на Башар Асад в Сирия. Ако бъде изпълнено, споразумението, подготвено от Международната група за подкрепа, би отбелязало първото устойчиво и официално обявено спиране на боевете в Сирия, след като там през 2011 г. избухна гражданска война.