Дрон за 140 бона ще следи боклуците в Бургаския залив

Устройството трябва да изпълнява професионални научноизследователски мисии в Черно море

Модерна безпилотна летателна система ще следи чистотата на Бургаския залив. Община Бургас е обявила обществена поръчка за избор на фирма, която да достави модерното устройство, съобщава „Флагман.бг”. Прогнозната стойност на поръчката е 140 792 лева без ДДС.Модерният дрон трябва да е с вградена камера, която да е в състояние да изпълнява професионални научноизследователски мисии чрез въздушно наблюдение на отпадъци по бреговата ивица в реално време, както и в офлайн режим. Той ще може да се използва и за сигурността на хората при стихии - пожари или наводнения.
Доставяната безпилотна летателна система трябва да бъде без дефекти по корпуса и съставните части на системата. Да бъде с доказан произход и да отговаря на изискванията за безпилотна летателна система.
Последният срок за подаване на оферти е 24 март, а техническите предложения на кандидатите ще бъдат отворени на следващия ден - 25 март, в сградата на Община Бургас.
Това е вторият опит на Община Бургас за купуване на безпилотната летателна система. В края на август миналата година местната администрация обяви обществена поръчка, но тогава конкурсът бе провален заради явяване на само един кандидат.
Закупуването на техниката е част от проекта "Инструменти за оценка на отпадъците, еутрофикацията и шума в морските води - (MARLEN)". Той се финансира по програма "Интегрирано управление на морските и вътрешните води" от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.