Каролев към природозащитник: Лъжете като дърти цигани!

Министерският съветник Владимир Каролев обвини Александър Дунчев и зелените в лъжа

В словесна битка за ски зона Банско и изграждането на втория кабинков лифт влязоха Александър Дунчев от WWF от коалиция „За да остане природа в България” и съветникът на икономическия министър - Владимир Каролев.

Каролев е категоричен, че нови пътища няма да се строят до ски зона Банско

Ако се приеме ОВОС (Оценката на въздействието върху околната среда), щяло да има разширение на просеки. Без ОВОС в Пирин нямало да се прави нищо.

Владимир Каролев е убеден, че втори лифт на Банско ще помогне на хората. Той подчерта, че ново строителство няма да има, защото в района на Банско имало много полупразни и празни апартаменти. Министерският съветник подчерта, че за новата кабинка няма ОВОС и затова няма инвестиционно предложение и инженерната работа не е планирана. Самата кабинка щяла да бъде в територията на сегашната ски зона, а не извън нейната граница. Тя била планирана от световен лидер в областта.

От своя страна природозащитниците настояват държавата да спре монопола на определени фирми и да защитава местния бизнес. Това означава, че в Пирин най-вече трябва да се прекрати незаконната концесия и в националните паркове да не се позволява ново строителство, обясни тезата си Александър Дунчев. Той подчерта, че имаме четири одобрени ски курорта извън защитените зони - Берковица, Малък Перелик, Пампорово и Чепеларе. Дунчев призова да се развият първо те, както и да се помогне на други общини, не само на Банско.

В отговор Каролев отсече, че незаконна концесия няма.

Александър Дунчев коментира, че в Природен парк „Пирин” били изсечени 65 хектара гори. Той твърди, че ски зоните, които община Банско е представила публично, заемат 10 % от площта на Природен парк „Пирин”. У нас защитените територии били едва 5 %, докато в европейски страни като Австрия и Швейцария били над 10 %. Например в Алпите нямало национален парк, в който да е разрешено строителството на ски зони. Разрешено било само да се реконструират съоръжения и да се подменят.

Каролев репликира, че не е вярно това, че представените ски зони заемат 10 % от площта на природния парк. В тях се включвали и туристическите пътеки, подчерта експертът.

Според природозащитника Дунчев няма необходимост от правенето на нови ски зони и лифтове, защото няма сняг. Той смята, че новият лифт се налага заради незаконно построените повече легла в Банско. Имало 10 построени съоръжения, които били в нарушение на ОВОС от 2000 година.

Министерският съветник Каролев обвини Александър Дунчев и зелените в лъжа. Относно скандала на кръгла маса за туризма миналата седмица Каролев обяви, че Андрей Ковачев и още един от присъстващите природозащитници ще бъдат дадени на съд заради обиди към министри.

Той смята, че зелените първо трябва да изчакат да излезе ОВОС и после да кажат какво не им харесва, а „не да се правят на малоумни и да си слагат каски на главата”.

Каролев е категоричен, че представлява себе си и не защитава строителния бизнес. „Лъжете като дърти роми”, скочи Каролев на Дунчев. 50-60 оплаквания на природозащитниците били минали през съда, но нито едно значимо оплакване не било уважено и нямало извършени екоразрушения.