Прокуратурата се среща с гимназисти заради катастрофите

Животът

15-02-2016, 17:38

Снимка:

©БГНЕС

Автор:

Пловдив Утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Високата скорост убила пловдивските младежи

Дори един човешки живот да спасим, пак е победа, разясни инициативата окръжният прокурор на Пловдив

"Не искам повече да посрещам родители, които искат да приберат по-скоро трупа на детето си. И не е само смърт - дори да са оживели, много ваши връстници осакатяват за цял живот. Това трябва да спре". С тези силни думи започна днес срещата на окръжния прокурор на Пловдив Румен Попов с единайсетокласници от Езикова гимназия Пловдив. На нея присъстваха и директорът на ОД на МВР Пловдив Христо Разсолков, както и директорът на Регионалния инспекторат по образование, предаде БГНЕС. Инициативата да се говори на учениците за поведението им на пътя идва от прокуратурата, срещи ще бъдат проведени с над 4600 ученици от 11-и клас в цялата област - във всички държавни, общински и частни училища.


Тревогата има своите поводи, черната хроника изобилства от катастрофи, причинени от безотговорно и самонадеяно поведение на млади водачи, а сред жертвите са както техни връстници, спътници в колата, така и възрастни хора, блъснати като пешеходци. Ученик от 12-и клас на Езиковата гимназия миналата година блъсна и уби на пътя възрастен пешеходец. В съседната Езикова гимназия "Иван Вазов" пък учи пострадалата на автобусна спирка Кари, която още не може да се възстанови. 178 са непълнолетните пострадали при катастрофи през миналата година, каза директорът на ОД на МВР, петима от тях загубиха живота си. Само за последните няколко години в Пловдив и областта станаха няколко катастрофи, при които загинаха наведнъж по двама, трима млади хора - обикновено сценарият се повтаря. Те се връщат от заведение, водачът е употребил алкохол, кара с висока, несъобразена скорост и просто губи контрол над колата.


Само за едно денонощие в Пловдив преди около месец станаха две подобни катастрофи с общо четири жертви. Не сте вече деца, особено когато излезете на пътя като възрастни, вие имате същите отговорности пред закона като всички останали участници в движението, призоваха днес професионалистите. Част от вас са навършили 18 години и вече носят наказателна отговорност. "Не научихме нещо ново, но си струва човек да се замисли", коментираха след срещата ученици. Снимките на катастрофирали коли обикновено стряскат, а учениците изгледаха подбрани кадри. "Дори един човешки живот да спасим, пак е победа", коментира инициативата окръжният прокурор.