Логвиненко остава в ареста окончателно, още мълчи

САС взе решение, след като изслуша експертиза за здравето му


"Мозъкът" на атентата срещу Алексей Петров Роман Логвиненко остава в ареста окончателно. Това реши Софийския апелативен съд, който потвърди пребиваването му в ареста, след като изслуша съдебно медицинска експертиза за здравословното му състояние и я прие, предаде нюз.бг. От заключението на вещото лице става ясно, че Логвиненко е с отстранен далак след претърпяна катастрофа. Състоянието му обаче не пречи за пребиваването му в ареста. Заболяването му от Хепатит С датира от 2008 година и е във връзка с проведено лечение след катастрофата. Логвиненко спазва специална диета. Експертът е разговарял с лекаря в ареста, който е заявил, че на обвиняемия ще бъде назначена чернодробна диета.


Според защитата на адвокат Манолов обаче с дневния порцион от 2-3 лв. на Логвиненко едва ли ще бъде назначен нужния специален хранителен режим. Адвокатът също така зададе въпрос дали е възможно в ареста клиентът му да зарази със самобръсначка или четка за зъби друг арестант. Експертът обаче поясни, че заразяването става по кръвен път чрез замърсени медицински инструменти. Теоретично съществувала възможност и за заразяване със самобръсначка, но, по думите му, не е често срещано явление хората да си разменят самобръсначки. Според адвокат Манолов състоянието на Логвиненко може да се обостри, ако той не спазва диетата. По думите му задържането следва да е изключение, а не правило. Полицията и прокуратурата не се занимават с това дали е доказано обвинението, а се занимават с това как да задържат обвиняемия, смята адвокатът. В пледоарията си адвокатът изтъкна още, че прокуратурата е направила медийна пропаганда, с което е всяла внушения. Адвокатът поиска по-лека мярка за клиента си.


Според прокуратурата обаче от събраните до момента доказателства може да се предположи, че Логвиненко е автор на престъпното деяние и има опасност той да се укрие, ако бъде пуснат от ареста. Върху показанията на двама свидетели - Буглев и Георгиев - се изяснява подготовката и извършването на деянието. Двамата ясно разкриват каква е била организацията на атентата срещу бившия съветник на ДАНС. Според държавното обвинение липсата на постоянен адрес и фактът, че Логвиненко е чужд гражданин на страна, която не е членка на Европейския съюз, водят до извода, че той може да се укрие или да възпрепятства разследването. Събраните до момента доказателства са категорични за извода, че Логвиненко е съпричастен към престъплението. Този извод магистратите базират на протоколите за оглед, събраните свидетелства, експертизи и протоколи за разпознаване. Престъплението е осъществено по опасен за мнозина начин и има опасност Логвиненко да се укрие и/или да извърши друго престъпление.


Според адв. Манолов свидетелите Бойко Георгиев и Константин Буглев са проговорили, за да осигурят свободата си. По време на разпита си Буглев е заявил, че с Роман Логвиненко са провели разговор, в който украинецът попитал дали има хора, които да убият бившия съветник на ДАНС Алексей Петров. "След като Роман е провел разговор, както твърди Буглев, оттам нататък, той няма никакво съучастие", коментира пред медиите защитата. По думите му изцяло участието и съпричастността до събитието е на тези двама свидетели. До момента Логвиненко не е давал обяснения. "Ще преценим кога да даде показания", посочи адв. Манолов. Попитан дали Логвиненко е познавал останалите трима мъже, които се издирват, адвокатът не пожела да отговори, но знаел отговора. Припомняме, че още трима украинци се издирват за атентата срещу Алексей Петров.