Пианистката Ирина Георгиева записа нов албум в Лайпциг

Клавирните цикли "Детски сцени" и "Крайслериана" от Роберт Шуман, както и "Гаспар на нощта" от Морис Равел е избрала младата пианистка Ирина Георгиева за албума си Ondine, който ще бъде издаден през април от престижната германска звукозаписна компания Genuin, съобщава БНР. Албумът е записан в Лайпциг, в зала "Менделсон" на концертния комплекс "Гевандхаус". Същата програма Ирина Георгиева изнася и като дебютен рецитал в "Музикферайн" - Виена. 


Ирина е завършила музикалното си образование в България като ученичка на Марина Капацинская в Музикалната академия, след което със стипендия заминава за Базел, където учи в класа на големия пианист и педагог Рудолф Бухбиндер. За нея той казва: 

Ирина е една от най-талантливите студентки по пиано в моята над 35-годишна педагогическа дейност. Висока култура на звука в съчетание с изумителна техника и великолепно стилистично усещане, магнетично изпълнителско въздействие и силна личност - всички тези качества предопределят Ирина Георгиева за голямата клавирна кариера. 

Пианистката е посещавала и майсторски класове на големи музиканти като Лазар Берман, Дмитрий Башкиров и София Губайдулина. 

В предаването "Алегро виваче" Ирина Георгиева разказа за престижните си концертни участия през 2015 година и за записите на новия си компактдиск, който ще бъде на европейския пазар през април 2016-а. Радиопремиерата му в звуковите файлове можете да чуете тук.