От три години няма сигнали за политпропаганда от духовни служители

Заяви министър Бъчварова и посочи, че са идентифицирани рисковите зони за етнически конфликти у нас

През последните 3 години няма регистрирани сигнали за политическа пропаганда чрез служителите на вероизповеданията. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в отговор на въпрос зададен от народния представител от ПГ на РБ Димитър Делчев във връзка с политическа пропаганда чрез служители на изповеданията, предаде Фокус. Димитър Делчев посочи, че е получил множество сигнали от свещенослужители, проповядващи мюсюлманската вяра за пропаганда по време на местните избори. Той посочи още, че има такива данни и за евангелистки църкви.

 

Димитър Делчев попита колко са получените сигнали в МВР и в кои райони. Министър Бъчварова отговори, че според централната полицейска статистика за последните 3 години няма регистрирани сигнали, касаещи политическа пропаганда сред служителите на вероизповеданията. "Понеже Дирекцията за вероизповедания има отговорност за този процес, проверих и там, също няма сигнали за този период", каза тя. Министър Бъчварова призова хората, които са получили такива сигнали, да ги подадат по места в Областните дирекции на МВР. Депутатът Димитър Делчев й благодари, че призовава от тази висока трибуна българските граждани да бъдат бдителни.


Идентифицирали сме всички рискови зони за етнически конфликти на територията на страната. Има такава карта и според нея сме дали специфични задачи, които да изпълняват нашите органи, заяви още Бъчварова, цитирана от БГНЕС. Бъчварова отговори на въпрос по време на парламентарния контрол за Национална стратегия за изготвяне на превантивни мерки по недопускане на етнически конфликти. Вътрешният министър поясни, че това, което се случи миналата година в Гърмен и Орландовци, е дало много добра възможност МВР да прецени реалните и ефективни мерки, които могат да бъдат ползвани в такава ситуация.


"Ние усетихме потенциала за съвместните действия, на местно ниво, на всички институции и сме убедени, че когато те работят съвместно и с план за действие, проблемите могат да бъдат решавани. Аз съм имала възможност да представя и конкретните мерки, които МВР е предприела за недопускане на напрежение", каза Бъчварова. Според нея, обаче трябва да бъде подобрена работата на съществуващите местни комисии за обществен ред и сигурност. По нейни думи, те ще играят ролята на ключов координационен механизъм за прилагане на политиката по превенция на местно звено. Не на последно място основните цели и приоритети на МВР ще бъдат изграждането на сигурна и безопасна среда в населените места и идентифициране на рисковите зони.