Държавата може да изгради супер комплекса "Арена Бургас"

Предложението на кмета Димитър Николов е за дофинансиране на модерната спортна база, която в противен случай би останала още дълго незавършена

Община Бургас ще си сътрудничи с „Академика 2011“ ЕАД за изграждането на моредната спортна зала „Арена Бургас”,  предлага кметът на Бургас Димитър Николов в докладна записка до Общинския съвет. Идеята на градоначалника е държавната компания да дофинансира мащабното строителство, за което общината няма средства.
За проекта бяха отпуснати 5 млн.лв., с които се изпълни първият етап от изграждането на модерното спортно съоръжение. Останалите 33 млн.лв. трябваше да се осигурят до 2017 година.
Лично премиерът Бойко Борисов на няколко пъти декларира, че няма да загърби строителството на залата и ще осигури средства от държавния бюджет. При последното си посещение в Бургас той дори инспектира строежа. Пред Burgasutre.bg обаче той поясни, че предвид приоритетните инфраструктурни проекти в региона, това няма как д есе случи по-рано от 2018 година. 

На пръв поглед има логика собствеността на залата да се прехвърли към държавното дружество, което стопанисва голяма част от спортната инфраструктура в България, коментират запознати. Добрата новина за Бургас е, че по този начин общината ще си спести и бъдещите разходи по издръжка на залата, които няма да са никак малки.

Академика 2011" ЕАД е търговско дружество, чийто капитал е 100% държавна собственост, стопанисващо държавни имоти в София и страната, с принципал Министерство на физическото възпитание и спорта. В активите на дружеството са едни от най-големите спортни обекти в България, които са с уникални възможности за провеждането на спортни и културни мероприятия. Дружеството има опит в управлението и стопанисването на многофункционални спортни обекти с национално и международно значение. Освен това, дружеството разполага с финансови средства, които биха могли да бъдат използвани целево за изграждане на многофункционална зала "АРЕНА БУРГАС".