Докладът за фалита на КТБ влиза в секретната секция на парламента

Политика

22-02-2016, 11:08

Снимка:

offnews.bg

Автор:

hristovam

Всичко от Автора

Още по Темата:

Горанов поиска да се разсекрети доклада за КТБ

проф. Валери Димитров: Този казус е жесток урок, преподаден на цялото българско общество

Докладът за фалита на Корпоративна търговска банка се очаква да бъде внесен в секретната секция на парламента, съобщи БНР. Искането за оповестяването на данните от доклада на "Аликс партнерс" беше отправено от финансовия министър Владислав Горанов. Въпреки че неговите съображения, че оповестяването на доклада може да увреди събирането на вземанията в КТБ, все още са напълно валидни, правителството предпочете народните представители да имат достъп до разкритията на фирмата, разследваща банкови фалити. В петък премиерът Бойко Борисов съобщи, че очаква днес пълният текст на документа да бъде внесен в секретната секция на Народното събрание.


Докладът на "Аликс партнърс" ще потвърди категорично изводите на парламентарната комисия – става дума за мащабна финансова измама. Той ще потвърди източването на КТБ от мажоритарния собственик Цветан Василев. Това каза пред БНР бившият председател на Сметната палата и преподавател по банково право проф. Валери Димитров по повод предоставянето на секретния доклад за фалита на КТБ на разположение на народните представители. "Това е мащабно вътрешно кредитиране, което противоречи на законите и разумното банкерство", аргументира се Димитров. Банковият надзор се провали, категоричен е професорът.


Според него не може да проспиваш мащабна измама, всички индикатори, за която са били налице. Управлението на парите на вложителите се е извършвало безобразно от основния акционер на банката и неговите мениджъри, посочи още той. Валери Димитров нарече казуса с КТБ жесток урок, преподаден на цялото българско общество: "Депутатите трябва да направят такива промени в законодателството, които да не позволяват мащабни измамни схеми зад фасадата на една уж добре просперираща банка, която се представя едва ли не като жертва на политически посегателства". Димитров отбеляза още, че клаузата за конфиденциалност в договора за международното разследване е предвидена заради риска да не могат да се съберат активите в масата по несъстоятелността, защото тези, които искат да укрият активи, биха били облагодетелствани.