Зони за отдих и спорт в коритото на Марица

Кметът подписа за проект на стойност 120 000 лева

Кметът на Пловдив Иван Тотев подписа договор за проектиране на коритото на река Марица със софийската фирма "Проджект Планинг енд Мениджмънт". Градоначалникът подчерта, че това е първият по мащабите си проект в България, който касае социализиране на речно корито. Той е на стойност 120 000 лева и включва създаване на зони за отдих и спорт в коритото на Марица.
Предвижда се изграждането на 20 километра велоалеи и първи по рода си веломост. Ще бъдат създадени и зони, в които ще се реализират събития от културната програма на Фондация "Пловдив 2019". Пловдивчани ще имат още едно ново публично пространство за спорт и отдих, подчерта Иван Тотев. В изискванията на проекта са залегнали и основните насоки от обществените обсъждания – запазване на екосистемата и водните количества на река Марица. Първата задача ще бъде създаване на проект за изграждане на подпорна стена в района на магазин "Лекси". С него ще се кандидатства за финансиране от Междуведомствената комисия за предотвратяване на бедствия и аварии.


Калина Георгиева от софийската фирма допълни, че при реализацията на проекта ще бъдат използвани само естествени материали, които ще запазят облика на Марица. Преди повече от година експерти от Университета по строителство, архитектура и геодезия извършиха предпроектни проучвания на коритото на река Марица, които осигуриха широка база за създаване на проект, подчерта пловдивският кмет. Добрата подготовка свали и цената за проектиране – от 250 000 лева на 120 000 лева, допълни още Тотев. Фирмата е избрана след проведената общетвена поръчка в Община Пловдив. Тя е и автор на проекта за Запдния парк в София.