Боян Радев празнува 74 години

Ще отбележи празника си с изложба в столичната галерия "Нирвана"

Първият българин — двукратен олимпийски шампион чества 74-тия си рожден ден. Роденият в пернишкия кв. Мошино Боян Радев ще отбележи празника си  с изложба в столичната галерия „Нирвана”, на която ще покаже десетки произведения на Васил Бараков. Шампионът и виден колекционер и дарител притежава впечатляващо количество творби и на Иван Ненов, Бончо Обрешков, Стоян Венев, но не крие слабостта си към Бараков – един от тримата Бараци. Другите двама са Златю Бояджиев и Давид Перец. Бараков е майстор на портрета, индустриалния пейзаж и натюрморта.

Кметът на община Перник Вяра Церовска изпрати поздравителен адрес до почетния гражданин на Перник Боян Радев по повод рождения му ден. В писмото кметът засвидетелства уважение към несломимия му борчески дух, който му е помагал в спортната кариера през годините. „И днес все още са ярки спомените от безспорния Ви успех от миналото, когато със спортно майсторство и всеотдайност радвахте публиката около родния и световния тепих. Чрез спорта ни карахте да се чувстваме горди , че сме българи, успехите допринесоха за славата на родината ни, а днес те са пример за много млади спортисти”, се казва в поздравителния адрес

Боян Радев е носител на “Венец на победителя” – най-голямото спортно отличие в България; олимпийски шампион от Токио 1964 г. и Мексико 1968 г.; световен шампион от Толедо 1966 г.; световен вицешампион през 1962 г. и 1967г.; европейски шампион през 1968 г. Спортист на годината в България през 1964, 1967 и 1968 г. Обявен е за заслужил майстор на спорта. През 2009 г. получава най-високото отличие на Международната федерация по борба (ФИЛА) – “Златна огърлица”. Боян Радев е приет и в Залата на славата на Международната федерация по борба (ФИЛА) в Оклахома (САЩ).

Боян Радев е Обявен е за дарител № 1 на Националния исторически музей. В зала в музея, наречена на неговото име, са изложени ценни паметници от колекцията му, над 170 експоната — икони, църковна утвар, дърворезби, каменни пластики, между които три мраморни римски портрета от ІІ-ІІІ в. сл. Хр., изпълнени от неизвестен даровит скулптор. Радев дарява на НИМ всички свои награди и отличия от борбата.

 

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, ШАМПИОНЕ!