Герои на Дупница поставиха на банери по спирките

Със симки и биографични справки бележити дупничани са представени на банери

За бележитите личности на Дупница от по-далечната и близка история ще могат да четат жителите и гостите на града по автобусните спирки. Със симки и кратки биографични справки бележитите дупничани са представени на банери, монтирани на местата за чакане на автобус. Кампанията е наречена „Дупница помни" и първите банери вече са по спирките. Ня тях се разказва за делата на личности, свързани с историята на града и региона. Информацията е обработена от Исторически музей – Дупница, откъдето са осигурени и фотографиите.

"Идеята ни се роди спонтанно. Неведнъж сме си говорили, че младите хора не познават историята на родния си град. Още по-малко и знаменити личности, които са дали много на града и България.

Тези хора и делата им трябва да се знаят и познават, затова решихме да се спрем на този вариант. Докато чакаш автобуса, да прочетеш за някой свой съгражданин и да не се срамуваш, че градът ти не е дал нещо на света. Христаки Павлович, ген. Тодор Радев, Даскал Ристо и т.н. – какво знаем за тях, ако не се интересуваме. Колко хора знаят, че бащата на ксерокса е акад. Георги Наджаков и откритията му се ползват в няколко области. Един голям дупничанин, признат в целия свят, но в България малцина знаят за него.",коментира кметът на общината Методи Чимев.

Банерите ще разказват на дупничани за живота и делото на св. Иван Рилски, Васил Левски, Христаки Павлович – Дупничанин, Аверки Попстоянов, Христо Димитров – Даскал Ристо, Димитър Янакиев Бисеров, Христо Меджидиев, Никола Лазарков, Иван и Крум Чапрашикови, Никола Додов, д-р Иван Христов Лобутов, ген. Тодор Радев, Никола Коларов, Димитър и Елена Топлийски, акад. Георги Наджаков, Невена Коканова.

До 3 март с исторически банери ще бъдат обзаведени всички спирки. Идната година видните дупничани ще бъдат заменени от българските царе, съобщава още standartnews.com.