Които има икони у дома си - в никакъв случай до тях не слагайте...

Мястото на светия образ не трябва да е тайно

Иконата е един от най-предпочитаните подаръци за новодомци. Освен, че пази дома и живущите в него, иконата е символ на вярата и те приближава до Бог, пише rozali.com. Спазвайки законите на източно-православния канон, иконата трябва да бъде закачена на източна стена или ъгъл, така че да е с гръб към изгрева.Мястото не трябва да е тайно, а напротив – всеки, който прекрачва прага на дома, да може да вижда иконата.
В случай, че вкъщи нямате такава стена, или пък тя е по- малка, има прозорец на нея или не е удобна за закачане, тогава може да изберете всяка друга стена вкъщи, но ако спазвате няколко условия.
До иконата не трябва да има картини, снимки, рамки с други послания, гоблени, часовници или украшения. Освен това иконата не трябва да се държи в близост до радио или телевизор.
В някои семейства има икона с кандило. По традиция то трябва винаги да гори, както гори вярата на човек в Бог, но в много домове от съображения за сигурност кандилото се пали само на празници или за кратко сутрин.
Задължителна за всеки християнски дом е иконата, изобразяваща Христос. Тя трябва да е най-голямата и да стои над всички останали. Следващата в йерархията е иконата на Богородица, която стои в ляво на тази на Христос. Много семейства имат икони на светец, който техният род почита.Най-често това е светецът, на който е кръстен главата на дома.
Според руските традиции вкъщи задължително трябва да има икона на Свети Николай Чудотворец. У нас пък за защитник на дома е избран Свети Иван Рилски. Може да сложите и икона на Свети Мина – покровител на семейството. Ако в семейството има млада майка или бебе, домът се нуждае от икона на Богородица с младенеца.
Ако пък има болен или човек, който дълго е боледувал и се е излекувал, тогава ви трябва икона на Свети Пантелеймон. Помнете, че не е важно да спазвате толкова строго правилата и съветите за иконите у дома, колкото е важно да вярвате и да черпите духовна сила от тях.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"