Турски хотелиер: "Зелените не са страна за Банско"

Двете страни тук са инвеститорът и местното население, а между тях няма никакви конфликти

"Безумие е, че разни зелени организации се опитват да спрат развитието на един от най-добрите зимни курорти в Европа – Банско. Те дори не са страна по този казус. Определят ги като втора страна, но това не е така. Двете страни тук са инвеститорът и местното население, а между тях няма никакви конфликти", твърди турският хотелиер Бурхан Немутлу, който стопанисва хотел в планинския град. Той е убеден, че въпросните природозащитници нямат за цел да защитят планината, а да преследват нечии интереси, насочени срещу развитието на курорта.

„Те не уважават чуждото мнение, нямат култура на спора, само викат и крещят. Лифтът е най-безопасният и щадящ природата начин за придвижване в планината. Защо са против изграждането на втората кабинка? Нали искат да спасят гората! Но никога ги няма, когато има пожар или друг проблем, не съм ги видял да садят дръвчета, да правят уборки", твърди турският бизнесмен. Той е категоричен, че никъде в света подобно нещо не може да се случи - повече от 5 години се спира построяването на втори лифт в Банско. Според него не е нормално държавата да се огъва толкова време пред зелените и да се отказва от сериозна инвестиция, която е от полза на местното население и страната.

„Не може да не искаш добавена стойност за туристическия сектор, за България. Разбира се, строителството на лифта трябва да е съобразено с всички законови изисквания. Всички страдаме от тъпченето на едно място. Курортът е с лош имидж заради дългите опашки пред единствения лифт. Безумие е да се руши нещо толкова хубаво, което вече е създадено и носи много приходи", споделя Бурхан Немутлу. Турският хотелиер смята, че Банско е марка в цяла Европа и ще е жалко да я съсипят шепа представители на зелени организации. „От това ме боли най-много. Стотици сме тези, които сме инвестирали в курорта, а търпим загуби заради действията на няколко природозащитници. Време е държавата да реши този казус", допълва Немутлу, цитиран от standartnews.com.