Община Каварна се представя на изложба в Париж

Българското Черноморие със своите „френски“ страници

Париж се открива изложбата „Европейското преоткриване на Черно море. Френски страници“. Тя се организира от Българското посолство в Париж, Дипломатическия институт на МвнР, Българския културен институт в Париж, в сътрудничество с Международния търговски и културен център ГЕОПАН, Бургас (1-18 март 2016 г.). Посветена е на 3 март, Националния празник на България.

Изложбата представя пред парижка публика сътрудничеството между французи и българи, датиращо векове. В изложбата са стари географски и морски карти на френската картографска школа, дневници на пътешественици и дипломати, снимки на първото френско консулство по българските земи, двете големи български пристанища Бургас и Варна, изградени от френски строители, както и документи от създаването на черноморския ни военен флот и неговият първи командир – французинът Пол Пишон.

Сред акцентите в изложбата е представянето на седемте от най-важните български черноморски фара край Калиакра, Шабла, Варна, Емине, Бургас, на островите Св. Анастасия и Св. Иван, изградени  поетапно и поддържани от френски фарови компании през ХІХ и началото на ХХ век. Строителят на тези важни български морски фарове – легендарния Мишел Паша, е представен на фона на фара на Калиакра, запечатан в професионална снимка на известния български фотограф Николай Генов.

Община Каварна е представена с две пана в изложбата, които поставят „парижко” начало на отбелязването на 150 годишнината на фара на Калиакра.
Изложбата припомня факти от сътрудничеството между двата морски народа. Сред тях е историята за камбаната на френския кораб „Шарлес“, открита край бреговете на Ахтопол и изобразена на плаката на изложбата. След близо век нейният глас може да се чуе отново в Ахтопол – звънът й напомня старобългарската мъдрост от ІХ век в думите на Йоан Екзарх: „Морето сближава всичко далечно“.

Оригиналният парижки проект на нашата културна дипломация е осъществен със съдействието на Държавна агенция „Архиви“ и Централен държавен архив – София, НБ „Св. св. Кирил и Методий“, Научен архив на БАН, Дипломатически архив на Министерството на Външните работи на Франция, Национална библиотека на Франция – Париж, Държавен архив на Холандия – Хага, Университетска библиотека на Лайден – Холандия, Кралска библиотека – Стокхолм, Частна колекция на д-р Симеон Симов - София, Център за научни изследвания – Малко Търново, Фонд на Военноморски музей – Варна, Дигитален архив „Морски вестник“ - Варна, Колекция на Сдружение „Черноморска Странджа“ - Ахтопол, Частна колекция на Климент Атанасов – Бургас, Архив на Пристанище Бургас, Архив на Катя Н. Корудерлиева-Стоянова „110 години Пристанище Бургас“, (2013).

Екипът, осъществил изложбата включва: главния експерт на ДИ при МВнР Св. Ковачев, проф.дин И. Карайотов – Бургас, проф.дин И. Русев – Варна, доц.д-р В. Василчина – София, д-р А. Панайотов – Варна, осъществили разработването на изложбения проект. Ръководител на проекта е д-р Стефан Пейков, член – учредител на Българската картографска асоциация.
Несъмнено е, че подобни проекти се отличават като идея и като послание от обичайните рекламни туристически акции. Не случайно проектът получи подкрепа от черноморските общини Каварна, Несебър и Шабла, от големите ни пристанища Варна и Бургас, от Сдружение „Черноморска Странджа” - Ахтопол и се очаква с интерес и у нас.

След Париж, организаторите предвиждат изложбата да бъде представена на българската общественост в галерия „Мисията” на МВнР, както и в Каварна - по повод 150 годишнината от откриването на фара на Калиакра.