Стотици русенци отбелязаха Трети март пред Паметника на Свободата

Празничното честване продължава с концерт-спектакъл в Доходното здание

Стотици русенци се събраха пред Паметника на Свободата в крайдунавския град, за да отбележат Националния празник на България - 3 март.
"Ако днес можем да се наречем свободни, това не би било възможно без поколения български просветители, революционери и национални герои. Трети март е празнична дата, на която България се завърна на картата на Европа", каза в словото си областният управител на Русе доц. Стефко Бурджиев.
Русенският митрополит Наум отслужи заупокойна молитва в памет на героите и благодарствен молебен за извоюваната свобода. В церемонията взеха участие Почетната рота от Русенския гарнизон и Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев.
В края на тържеството представители от институции, от обществени организации и граждани поднесоха венци и цветя пред Паметника на Свободата. Това сториха и рокери, пристигнали с мотори на централния площад.
Празничното честване продължава с концерт-спектакъл в Доходното здание, организиран със съдействието на Общинския младежки дом и на Общинския детски център за култура и изкуство. В програмата участват детски вокални и танцови групи, както и фолклорни състави.