Турците ще пътуват без визи до ЕС

Анкара трябва да изпълни 72 изисквания до юли

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви след срещата на европейските лидери с турския премиер, че "дните на нередовна миграция в Европа са приключили", предаде Ройтерс.
Ахмед Давутоглу потвърди, че Турция ще приема обратно нередовните мигранти, заловени в турски води, каза той. Вече няма път към Европа за хора, които просто търсят по-добър живот, посочи Туск и добави: "Балканският маршрут за транзит на мигранти в ЕС вече е закрит".


Председателят на Съвета каза, че ЕС и Турция са съгласували основните принципи за решаване на миграционната криза. По думите му ЕС е готов да ускори изплащането на обещаните на Турция 3 млрд. евро и да активизира процеса на либерализиране на визовия режим за турски граждани и преговорите за приемане на Турция в ЕС. Туск подчерта, че лидерите на ЕС са изтъкнали на срещата си с турския премиер, че не могат да останат безразлични пред погазването на свободата на словото и на печата по повод действията на турските власти към опозиционния вестник "Заман".


Турските граждани ще пътуват без визи до Европейския съюз след края на юни съгласно сделката, която се обсъжда между Турция и ЕС за пресичане на мигрантските потоци. Това съобщи турският премиер Ахмет Давутоглу след срещата си с европейските лидери в Брюксел, предаде ДПА. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер потвърди, че Брюксел и Анкара са се договорили за визова либерализация, но подчерта, че за това е необходимо да бъдат изпълнени съответните условия. "Договорихме се да ускорим процеса на визова либерализация, но в никакъв случай не в ущърб на фундаменталните принципи на Евросъюза", каза Юнкер.


Президентът на Франция Франсоа Оланд уточни, че за отмяната на визите между Турция и ЕС Анкара трябва да изпълни 72 изисквания. На пресконференцията след срещата Давутоглу съобщи, че двете страни ще продължат работата по предложенията за миграцията на следващата среща на високо равнище на ЕС на 17-18 март. Той потвърди, че страната му е готова да приема обратно всички нелегални мигранти, пристигнали в ЕС от Турция, независимо от тяхната националност. В замяна ЕС ще приема от Турция сирийски граждани, които имат право на политическо убежище.


Давутоглу подчерта, че страната му "не настоява за повече пари" за справяне с мигрантската криза, а по-скоро за "справедливо поделяне на бремето".