Радослав Янков: Надявам се децата да се запалят по сноуборда

Носителят на Кристалния глобус от Световната купа заяви,че ще е още по-уверен в себе си

Радослав Янков се завърна като герой в България, след като спечели Кристалния глобус от Световната купа по сноуборд.

Той бе посрещнат от десетки щастливи хора на Летище София.

"Означава, че съм най-добрият сноубордист за този сезон," отговори кратко и ясно Янков на въпроса какво значи този глобус.

Радо разкри и за лишенията, които той и треньорът му Георги Атанасов преживяват, за да постигнат такива успехи. "На треньора ми му се роди дете сутринта, а той бе до мен, не до приятелката си, може да си представите за какви лишения става въпрос," сподели той и още едно щастливо събитие в лагера на шампионите.

"Най-трудно този сезон бе в момента, в който започнахме да са борим за глобуса. Не се борехме състезание за състезание, а за крайното класиране, и оттам имаше напрежение," призна Янков.

Той определи и точния момент, в Словения, в който е разбрал за шанса си да спечели, и е решил да не го изпуска.

"Сега ще съм малко по-уверен в себе си, по-сигурен, и ще продължа да работя, за да поддържаме нивото," добави Радо.

"Този успех не го очаквах, но знаех, че сме подготвени. Въпросът е формата от тренировките да я прехвърлим на състезания," продължи младият талант.

Радослав разказа и за трудностите в подготовката, която трябва да е почти изцяло в чужбина, тъй като в България няма условия, а това е и по-скъпо. "Нямаме неприятности с финансирането, имаме подкрепа от БФ Ски. Те правят дори невъзможното," благодари той.

Треньорът му Георги Атанасов сподели, че е подменена голяма част от екипировката, и това е дало малкия тласък, нужен за успеха. "Още не съм виждал детенцето, това е първото, което ще направя. Камък ми падна от сърцето, това е моята най-голяма награда," сподели Атанасов.

Двамата отбелязаха заслугите и на Мартин Еремиев за доброто физическо здраве на Янков.

Относно олимпийски медал, Радо заяви: "Не си го поставям като очакване, но естествено, си мечтая за олимпийски медал. Но карането прави резултатите."

"Стойността на този успех е огромна. Това е нещо велико. Успях да бъда постоянен, да вляза във финалите на седемте старта, и това ми отреди тази купа. Тя е с голяма тежест, и буквално, и с нещата, които се събират в нея," каза още Радо.

"Сигурен съм, че всички са радостни. Надявам се подрастващите да се запалят по сноуборда и талантите да не остават незабелязани. Да има по-добри условия за бъдещето, не само за мен, а и за всички," пожела Янков.


 Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"