Рашидов: Тютюневият склад да се възстанови в оригиналния му вид

Мисия Пловдив

08-03-2016, 13:49

Снимка:

24chasa.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Върволица пловдивчани обсажда Общината с останки от Тютюневия склад

Няма виновни в общинската администрация, е позицията на пловдивския кмет

Министърът на културата Вежди Рашидов заяви, че тютюневият склад на ул. "Одрин" № 8 в Пловдив трябва да бъде възстановен в оригиналния му вид, съобщиха от министерството на културата. Той разпореди днес да се образува производство за налагане на административни санкции на виновните за унищожаването на недвижима културна ценност. Тези, които са съборили склада, както и тези, които са допуснали това, грубо са нарушили разпоредбите на Закона за културното наследство (ЗКН).


В правомощията на Министерството на културата – Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство", е да даде разпореждания на виновните за преустановяване на нарушенията, както и за възстановяването в оригиналния му вид на съборения паметник на културата. Още през януари 2014 г. Министерството на културата е уведомило община Пловдив, че сградата на тютюневия склад попада в защитена територия и всички намеси подлежат на съгласуване по реда на член 84, ал. 1 и 2 на Закона за културното наследство. Министерството на културата ще упражни всички дадени му по закон правомощия за отстраняване на последствията от посегателството върху културното наследство.


Няма виновни в администрацията, за пропуснатото разминаване в документите, което е позволило на собствениците да получат разрешение за строеж, включващо разрушаване на тютюневия склад на улица "Одрин" 8. Това е позицията на кмета Тотев, който не планира да поиска обяснение или наказание за главния архитект Румен Русев, който е подписал проекта преди 6 години, предаде БНР.


По думите на Тотев не е възможно в потока от преписки, които ежедневно се обработват на всеки да се прави и насрещна проверка. До момента Община Пловдив не се е свързала със собствениците на срутения тютюнев склад- призна кметът Иван Тотев. "Контактуваме с техни адвокати, на които днес ще връчим становище на назначената по случая комисия с настояване за спиране на всички дейности на обекта, както и пълното му възстановяване", каза Тотев.