Чужденци ще ни учат да отглеждаме шафран

Страната ни била подходящо място за целебната култура

Българската асоциация за производството на шафран и шафранови продукти организира утре международна конференция за перспективите за отглеждане на тази култура в страната ни.
От пет години се правят опити у нас на демонстративни полета и те показват, че шафранът в нашите климатични условия се развива идеално, каза пред БНР Хасан Тахиров – председател на Българската асоциация за производството на шафран и шафранови продукти.


Той обясни, че ирански специалисти, които са идвали в България, са останали учудени как при такива условия не развиваме отглеждането на тази ценна култура. Тахиров коментира, че е насадето отрицателно отношение у българите. Предупредени са, че това е наркотик, много опасно нещо, че хората ще имат големи главоболия, ако се заемат с отглеждането шафран.


Целта на международната конференция е чуждите специалисти да обяснят на българските земеделци как да отглеждат културата. Хасан Тахиров посочи, че според холандските специалисти България е екологично чиста и е подходящо място за отглеждане на шафран за медицински цели. "Медицината казва, че ако имаме достатъчно производство на шафран на достъпни цени, за пет години можем да намерим лекарство срещу рак и други опасни болести", посочи Тахиров.