Живи вериги спасяват 87 чинара в Силистра

Има вече и подписка в тяхна защита

Жители на Силистра искат нов проект за ремонт на централен булевард, за да запазят 60-годишните дървета.

“Oпасно дърво няма, има опасни хора, които не ги поддържат и създават евентуално предпоставки за неприятни случки с падане на клони.”

Това казва Евгени Великов, който живее на ул. “Симеон Велики” в Силистра.

Хората в града са готови да бранят с живи вериги и протести набелязаните за сечене 87 чинара на възраст 50-60 г. на тази улица. Проект за рехабилитация на една от централните улици в крайдунавския град заплашва дърветата. 

 

Организирана е вече подписка в тяхна защита

 

Желаещите да подкрепят каузата по спасяването могат да го направят и чрез създадената онлайн петиция, както и в социалните мрежи.

За малко повече от 10-ина дни подписката събра подкрепата на над 4000 души. С всеки изминал ден техният брой се увеличава. Тя ще бъде изпратена до МОСВ, РИОСВ-Русе, Оперативна програма “Региони в растеж”, до общинския съвет на Силистра, община Силистра, областната администрация и до медиите.

На 1 март чинарите осъмнаха с мартеници. Към всяко дърво освен бял и червен конец беше прикрепена и по една табела с послание: “Посаден съм за теб, запази ме!” и “Твоят баща ме посади за теб, остави ме за твоите деца!”.

Аргументите на общината са, че корените на чинарите нарушават целостта на тротоарните площи, а височината им не е подходяща за градска среда. Прави ги неустойчиви при силен вятър.

“Техните корони не са оформени както трябва, за да не пречат на сградите. Те са много високи – над 30 м. Има скелетни клони с височина 15-20 м, а един такъв скелетен клон тежи един тон. Ами ако падне някой?

И като не ги премахнем, преди да се извърши ремонтът, ще трябва да ги махаме след това. Само дето тогава ще ни питат защо преди не сме ги махнали”, заяви Емил Гойчев, зам.-кмет по устройство на територията.

“За сметка на старите дървета ще бъдат засадени 147 иглолистни и 174 широколистни дървета, а също и около 3000 храста”, допълни Гойчев.

“Тия дървета са нашите дробове, ние дишаме чрез тях. Ако се наложи, ще излезем на протест, ще направим жива верига, но няма да позволим да бъдат премахнати”, казва Сузан Мухаремова, която е жител на Силистра.

“Това, че на места тротоарите са хлътнали, е добра възможност да бъдат благоустроени улиците, но е безсмислено да бъдат премахнати дърветата”, допълва и Драгомира Боева.

 

Стари силистренци разказват, че дърветата са посадени през 60-те години на ХХ в. Експерти твърдят, че този вид дълголетник живее дори до 2000 години. Дърветата са здрави и единственото, от което се нуждаят, е разширяване на свободната зона около корените им, поддържане и редовно почистване на сухите клони.

Това са изключително ценни дървесни видове, които не са опасни и при добро поддържане се запазват здрави и дълго време

осигуряват чист въздух, сянка и прохлада през лятото, предпазват от силен снеговалеж през зимата

Те са естествена изолация от шумната и замърсена с автомобилни газове градска среда, като същевременно осигуряват дом на много видове птици.

Необходимо е само съобразяване на новите тротоари, като те бъдат преустроени така, че да осигуряват достатъчно място за кореновата система.

Проектът за основен ремонт на бул. “Симеон Велики” е на стойност над 3 млн. лв. и е част от инвестиционната програма на общината съгласно интегрирания план за устойчиво градско развитие.

Планирана е цялостна рехабилитация на уличната мрежа, прилежащите тротоари и зелени площи, обособяване на кътове за отдих и зони за паркиране. Ще бъдат реорганизирани кръстовищата в зоната, ще се осигури достъпна архитектурна среда и енергоспестяващо улично осветление.

Без резултат завърши и организираната преди дни среща на общинското ръководство с група граждани, недоволни не от проекта за ремонт на улицата, а от факта, че ще се секат чинарите.

Според зам.-кмета Емил Гойчев имало и силистренци, които благодарели на общината, че дърветата ще се режат, защото клоните им събаряли комините и чупели прозорците. На срещата техни представители нямаше.

Основното искане на защитниците на дърветата е проектът да бъде преработен така, че чинарите да останат непокътнати.

Дадени бяха примери как това се прави в други градове и държави.

Разкази за такива спасени и добре обгрижвани дървета в страната има много – чинар хилядолетник във варненския кв. Аспарухово, защитената местност Чинарите до с. Белащица в Родопите, булевардът с чинарите във Вършец, чинарът от с. Арчар – дърво на годината за 2014-а и, др.

През 2013 г. чинарите от кв. “Овча купел” в София бяха спасени след преработен проект на голяма верига хипермаркети

Решения винаги има, стига да имажелание за това, оптимисти са в Силистра. Дърво столетник от Силистра - Старият дъб от Дунавския парк, спечели конкурс “Дърво с корен за 2015” на фондация “ЕкоОбщност” и бе участник в надпреварата за европейско дърво на годината. Опасенията на силистренци са, че Старият дъб ще остане сам!

Източник: "24 часа"