Осъдиха граничен полицай от Дуранкулак

Тарифата му била от 20 лв. до 70 евро на кола

След протест на Окръжната прокуратура в Добрич, поддържан днес, 14 март 2016 г. от Апелативната прокуратура във Варна, съдът отмени оправдателна присъда на Добричкия окръжен съд и призна за виновен граничния полицай от  ГКПП - Дуранкулак  Мариян Шопов. 48-годишният Шопов бе осъден на две години лишаване от свобода, отложени с четиригодишен изпитателен срок, и глоба от 2000 лева, съобщават от Апелативна прокуратура – Варна.

С присъда на Добричкия окръжен съд от 6 ноември 2015 г. 48-годишният граничен полицай бил признат за невиновен по двете обвинения за поискан и приет подкуп от две лица  като продължавано престъпление – деяния по член 301, ал. 1 от Наказателния кодекс, като по първото обвинение Добричкият окръжен съд приел, че е недоказано, а по второто обвинение, че е налице провокация към подкуп и липса на доказателства.  Окръжната прокуратура в Добрич с протест  иска отмяна на постановената оправдателна присъда  спрямо Шопов.

Българският граничен полицай е задържан по време на специализирана операция на Главна дирекция „Антикорупция“  на Румъния, чиито служители документирали с видеозаписи действията и разговорите в зоната на ГКПП- ВамаВеке на румънско-българската граница.  На 26 юни 2011 год. румънски полицай под прикритие се представил като шофьор на автомобил, който иска да влезе в България. Служител на румънската гранична полиция установил, че шофьорът няма пълномощно за автомобила, както и че колата е с изтекъл срок на годишния технически преглед. Документите на полицая под прикритие приел граничният полицай Шопов, който дал да се разбере, че очаква нещо в замяна на проблема с документи. Румънският полицай под прикритие  дал 50 евро на Шопов, но от жестовете му се разбрало, че парите не са достатъчни, и румънският разследващ дал още 20 евро.

По време на задържането си от румънските полицаи , Мариян  Шопов изхвърлил на земята двете банкноти, които предварително били описани по идентификационни номера. Свидетел на задържането на корумпирания граничен полицай станал турски гражданин, който заявил, че по-рано Шопов му поискал на румънски език пари. Свидетелят обяснил, че е платил в с две банкноти по 10 лева, тъй като нямал евро, които са намерени в джоба на българския граничен полицай.

В съдебната зала апелативният прокурор обори неправилните правни изводи на Добричкия окръжен съд, нарекъл специализираната операция на румънскатаантикорупционна служба  „полицейска клопка“ и провокация към подкуп. Съучастникът на българския граничен полицай Шопов – румънският му колега на ГКПП – ВамаВеке, отдавна е осъден и е изтърпял наказанието си в Румъния.