37 са убитите от кола бомба в Анкара, подозират ПКК

Полицията е задържала четирима в Югоизточна Турция във връзка с атентата

Броят на загиналите при нападението с кола бомба в турската столица Анкара достигна 37 души. Това заяви турският министър на здравеопазването Мехмет Мюезиноглу, цитиран от Ройтерс и "Хюриет". 125 души са ранени. Той добави, че 71 души остават за болнично лечение. От тях 19 са в тежко състояние, а седем са в операционна зала, каза Мюезиноглу пред журналисти. По думите му 30 души са загинали на място, включително най-малко един нападател. Четирима души са починали на път за болницата, а днес още трима са починали от получените рани.


След среща на Съвета за сигурност към турския кабинет вътрешният министър Ефкан Ала потвърди на същата пресконференция, че кървавият атентат е извършен с кола бомба. Той каза още, че скоро ще имат повече информация за атентата. Според CNN Türk ранените са откарани в 10 различни болници в столицата.


Турският президент Реджеп Ердоган осъди нападението, подчертавайки, че Турция се е превърнала в мишена на терористични атаки заради нестабилността в региона. Турция решително ще продължи борбата срещу тероризма, закани се той. Двама високопоставени представители от службите за сигурност обявиха, че по първоначална информация нападението е извършено от Кюрдската работническа партия (ПКК). Други турски източници разкриха, че доказателствата показват, че един от двамата заподозрени за извършеното нападение е жена, която се е присъединила към ПКК през 2013 година. Те са установили, че тя е родена през 1992 година и че е от източния турски град Карс.


Полицията е задържала четирима души в Югоизточна Турция във връзка с атентата. Източници от службите за сигурност обявиха пред държавната медия Anadolu, че четиримата са задържани в град Шанлъурфа, след като е установено, че са свързани с използвания автомобил при атаката. Колата е закупена от шоурум. Заподозрените са отведени в Анкара.


Вчерашната атака, извършена до около 10 автобусни спирки, е втората в административния център на столицата за месец и трети голям атентат в Анкара от октомври 2015 година. На 10 октомври 2015 година терористи от ДАЕШ извършиха атентат на мирен протест на Централната жп гара в Анкара. Тогава загинаха най-малко 103 души. Четири месеца по-късно, на 17 февруари, беше взривена кола бомба в столицата, загинаха 29 души, а 81 пострадаха.


През февруари премиерът на страната Ахмет Давутоглу обяви, че Турция ще предприеме нов подход и механизъм за сигурност в Анкара. Сред мерките са използване на повече технологии и официални униформи за държавни служители.