Пробутват ни замразен сафрид за пресен

С цена 10 лева за килограм

Кило „пресен” сафрид в рибарските магазини се предлага в момента за 10 лева килото, пише „Монитор”. Търговците се кълнат пред клиентите, че сафридът е пресен, наш е, черноморски, затова цената му е колкото близо 2 кила свинска плешка.„Няма как да е пресен и да е черноморски, защото по това време в Черно море се хваща само калкан. Или сафридът е внос от Гърция, или е шоково замразен от предния улов през 2015 година”, категорични пък са морски вълци от Добруджанското крайбрежие. Пресният сафрид се търгуваше по 6 – 8 лв. за килограм, припомниха те.
„Майстор съм на пържената риба, затова смея отговорно да твърдя, че в този сафрид имаше нещо странно. Първо, водата се отцеди за два пъти повече време, отколкото обиктновено. Второ – когато овалях рибата в брашно, тя пое два пъти повече от нормалното. Освен това, сафридът остана някак си воднист, дори и с брашното. Олиото пръскаше като за световно, а за един килограм сафрид ми отиде два пъти повече олио, защото трябваше да го сменям, тъй като бързо почерня от голямото количество брашно по рибките”, обясни пред „Монитор” възмутената Силвия Стоянова от Добрич.
Уловът за калкан е разрешен до края на месец март, след което е забранен всякакъв риболов.



Снимка на Деня

Щрихи от Плевен