Заловиха петима за телефонни измами

За седмица са били проверени 1435 души и 669 превозни средства

Петима души са задържани в Русенско за телефонни измами при полицейска операция. Това съобщи на брифинг днес директорът на ОД на МВР в Русе комисар Теодор Атанасов.
Първата група от трима души - двама телефонни измамници и т.нар. "муле", е била задържана преди два дни. Атанасов обясни, че за нея има събрани доказателства за извършени девет телефонни измами в Ямбол, Хасково, Стара Загора и Смолян. "Мулето" - от Сливенско, е било задържано на ж.п.-гарата в Русе. То е пътувало с влак от Ямбол и носело 5000 лева от извършена измама. Останалите двама души са били арестувани в близост до гарата. Те са от Ветово и вече са осъждани за този вид престъпление.
 Вчера е била задържана и втора група. В района на село Волово са били арестувани двама души от село Брест, Плевенско. За тях са събрани доказателства, че са извършили три телефонни измами в Плевен. В задържаните са намерени и иззети 5000 лева.
По думите на Атанасов през последните дни в Русенско няма извършени телефонни измами, но всекидневно се правят опити, които са неуспешни. Като част от превенцията в голяма верига хипермаркети се съобщава на клиентите за този вид престъпления.
Комисар Атанасов изнесе данни и за осъществената операция срещу битовата престъпност в периода от 7 до 15 март. В Русенско са били проверени 1435 души и 669 превозни средства. Задържани са били 89 човека, съставени са 274 акта - основно по закона за движение по пътищата. В районните управления с протоколи са били предупредени 304 души, а 18 са били издирени. Повече от 25 престъпления са разкрити - основно кражби от домове в малките населени места.