Заедно с Македония се изправяме срещу предизвикателствата

В подобна обстановка повече от всякога се нуждаем от мъдри решения на ЕС и добра координация на регионално ниво

„Имахме възможността да обсъдим с македонските ни колеги съвместната си работа с оглед предизвикателствата, с които се сблъскват и македонската, и българската страна“, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Тя и министърът на отбраната Николай Ненчев проведоха днес среща на ГКПП – Златарево с министрите на вътрешните работи и на отбраната на Република Македония - Оливер Спасовски и Зоран Йолевски. Българският вътрешен министър припомни, че тази форма на контакт бе насърчена от македонския президент и българския премиер и се реализира само няколко часа по-късно. „Имаме обща оценка за ситуацията и план, с който да насърчим съвместните действия и обмен на информация в областта на миграционния натиск“, допълни Бъчварова. Тя изтъкна факта, че срещата на четиримата министри  е важен политически знак за волята на двете правителства да противодействат заедно на незаконния трафик на хора. Министър Бъчварова посочи и необходимостта да бъде оказана подкрепа на Гърция в усилията, които полага за овладяване на ситуацията с миграционния натиск към страната.

„Стремим се към по-добра координация и взаимодействие за решаване на проблема с бежанската криза“, заяви министърът на отбраната Николай Ненчев. Той поясни, че са набелязани мерки за засилване на обмена на информация между двете държави, свързана с миграционната криза. „Уверих моя колега Зоран Йолевски, че присъствието на въоръжени сили на българо-македонската граница е само и единствено в помощ на МВР с цел да опазим границата от навлизането на бежански потоци“, допълни министър Ненчев.

Министърът на отбраната на Република Македония Зоран Йолевски потвърди необходимостта от взаимодействие и контакти, за да се преодолява процеса, с който се сблъскват не само нашите страни, но и цяла Европа.

Македонският вътрешен министър Оливер Спасовски подчерта, че министерствата на вътрешните работи и на отбраната и на двете държави са тясно свързани, защото именно те са призвани да се справят с подобна ситуация, за което се изисква и подготовка, и решителност. По думите му, в подобна обстановка повече от всякога се нуждаем от мъдри решения на ЕС и добра координация на регионално ниво. „Ще направим така, че да повишим нашия взаимен граничен контрол, за да не допуснем нов коридор за нелегалните мигранти“, бе категоричната позиция на министър Спасовски.

Четиримата министри наблюдаваха съвместните действия на сили на МВР и МО, които се проведоха днес като продължение на учението „Граница 2016“.  По повод планираните действия за охрана и контрол на границата вицепремиерът Бъчварова обясни: Проведохме поредното тренировъчно учение заедно с Българската армия, за да се уверим в готовността, координацията и способността си да се справим с всяко едно предизвикателство, свързано с миграционния натиск.

В тренировъчната ситуация участваха служители на ГД „Гранична полиция“, Дирекция „Жандармерия“ към ГД „Национална полиция“ и военнослужещи от Сухопътни войски, оборудвани с необходимата техника – високопроходими автомобили, вертолет, мобилна система за проверка на документи, термовизионна система. Съвместните патрули извършиха проверки и обход на терена, осъществени бяха наблюдение с термовизионна мобилна система и разузнавателен полет с вертолет над района на ГКПП - Златарево.