Кънев: Не носим отговорност за управлението

Не иронизирах, когато казах, че ако ГЕРБ са недоволни от кадровата политика на правителството, може да поискат вот на недоверие. Това каза лидерът на ДСБ Радан Кънев пред бТВ.
Изказването му е дни, след като парламентарната група на ГЕРБ с декларация до премиера Борисов призова да бъдат изтеглени от властта всички партийни назначения на ДСБ.

Бях съвсем сериозен, че ако са недоволни, може да поискат вот на недоверие. „Когато се демонстрира конфликт между парламента и правителството, независимо дали това е театър или не, да си изиграят театъра докрай, но да не ни набъркват нас, ние сме извън тази работа“, каза Кънев.

На въпрос дали смята да се извини на ГЕРБ и правителството за поведението си, както пожела депутатът от управляващата партия Валентин Радев, Кънев отговори: „На кого? Това чак ме шокира. Има някакъв манталитет, който е много плашещ – манталитет на недосегаемост, сходен с късните 80 години. ГЕРБ не е БКП, няма чл. 1 на Конституцията. Аз ги гледам и в парламента същите хора – Радев, Караянчева – на Атанасов гвардийката. Като чуят критика към ГЕРБ, те скачат, започват да викат. Сега искат извинение, защото ги критикувам. Те в момента са сърдити, че получават сериозна, основателна критика, докато сегашната псевдоопозиция – БСП и ДПС, им се подмазва и се ослушва за някой къшей от властта“.

ГЕРБ не се ядосват защото ДСБ „преяжда с власт“, а защото „имат независима опозиция, която не могат да купят и да прилъжат, с която нямат общи икономически корени и интереси, както с БСП и ДПС“.

„След това си намират опорна точка, защото нямат политически аргументи. Не могат да се сбият политически с нас, защото когато излезем на терена на политиката, се принуждават през най-високо ниво, премиера, да се приемат нашите тези“, каза Кънев и даде за пример обществените поръчки – след като месеци наред всички са отричали твърденията на ДСБ, че поръчките отиват в ДПС, накрая „излиза премиерът и казва: „Вярно е, прекратявам ги“. По този начин ГЕРБ излага лидера си, коментира Кънев. Помолен да коментира обвиненията за назначения на членове на ДСБ във властта, той посочи, че от споменаваните лица само Добри Валачев (Добромир Валачев, зам.-областен управител на Габрово, бел.ред.) и Цветко Георгиев (Цветомир Георгиев, зам.-министър на вътрешните работи, бел.ред.) са членове на неговата партия, а огромната част от хората дори не ги познава и не е знаел, че заемат тези позиции.

Има единични хора, които аз лично съм предлагал на премиера, като зам.-министър Николай Николов в енергетиката – човек, който няма нищо общо с ДСБ. „И с това горе-долу се приключва“.

„Шефът на „Терем“ Стоил Яков е мое предложение, да, с което, към днешна дата мога само да се гордея“, каза Кънев.
Лидерът на ДСБ потвърди, че неговият кум – адвокат Васил Танков, има граждански договор с „Терем“ за юридически и консултантски услуги, но отрече да го е уреждал. „Стоил и Васил (Яков, бел.ред.) се познават отдавна. Проучих договора и полученото според платеното е много изгодна сделка за „Терем“, така че нищо чудно, че дружеството е на 3 млн. печалба, коментира лидерът на ДСБ.

Кънев се опита да изясни и позицията си за Реформаторския блок (РБ) и мястото на ДСБ в него и във властта.

Всеки министър е министър на РБ, каза той. Формално погледнато ДСБ, ДБГ, СДС нямат споразумение с ГЕРБ. Без РБ и неговият резултат на изборите, никой нямаше да е министър. „Гръб на всеки министър е премиерът. Ако на някой гръб са му Кунева и Лукарски, жална му майка“, каза Кънев.

На думите на министър-председателя Бойко Борисов, че „не е проблем, че ДСБ имат хора във властта, проблемът е, че не искат да носят отговорност за тях“, Кънев отговори: „Не носим отговорност за управлението – това е смисълът на нашето оттегляне. Кадровата политика е изцяло отговорност на правителството и премиера. Нашата отговорност имаше лимит – ще стане ли съдебната реформа според юлския компромис. Като не стана, като не понесоха те отговорност и се подиграха с подписа си и с избирателите си, ние отговорност не можем да носим“.

Запитан защо ДСБ е част от РБ, след като самият Кънев го смята за изчерпан проект, политикът отговори, че когато нещо в политиката не ти харесва, го променяш, не го „хвърляш през борда“. Ние не искаме блокът да се руши, а да се обедини. Той или е единно политическо тяло, както е обещан на своите избиратели, или е сбор от несъществени сами по себе си части. По думите му партията му не е в разкрачено положение между опозиция и управление. „Ние нямаме крак в управлението, имаме два крака в опозицията, върху предизборните си обещания“, подчерта Кънев.

Между ГЕРБ и ДСБ има тежък политически и принципен спор накъде трябва да върви тази държава. Този спор се води всеки ден между мен и Борисов. Свалянето на разговора до темата за преувеличен брой назначения, е измитане от политическия на целия същностен разговор. Опитите да бъде свален разговора на ниво Караянчева да брои назначения, без да знае кой е член на ДСБ и кой не, е опит на ГЕРБ и на Борисов да избяга от разговора за обществените поръчки, за съдебната реформа, за прозрачността на бюджетните разходи.