Станишев: Много е шизофренична позицията на ДСБ

Нека се определят, това е почтено

Политическият живот напосредък се сведе до вътрешни разправии между управляващите, което подменя политиката, коментира през седмицата пред Би Ти Ви президентът на ПЕС Сергей Станишев по повод искането на ГЕРБ за изваждане хората на ДСБ от властови позиции. Трябва да признаем, че е много шизофренична позицията на ДСБ - партията е извън властта, а министрите, областните управители, зам.-министрите са вътре - каза Станишев - нека се определят, това е почтено.

Според Станишев Ивайло Калфин има добри намерения, но когато едно правителство е толкова шарено се получава неясност за това каква политика се води. Притеснява ме, че в България има привидна стабилност, на повърхността, добави Станишев.

По повод показанията на Бойко Борисов по делото срещу Станишев за загубени 7 секретни документа бившият лидер на БСП каза: "Премиерът при своите показания в съда е казал това, което знае и мисли и искам да му благодаря, това е справедливо. Нис с г-н Борисов сме били много остри политически опоненти. Никога не съм се карал или заяждал лично или на дребно с него. Днес съм лидер на европейските социалисти, но съм и българин и никога няма да си позволя да използвам моята позиция и авторитет за да навредя на България. Подех кампания за членство на България в Шенген, това остава актуално днес, не бива България да рискува да се превърне в буфер, в зона, в която ще се скупчват бежанци. По този въпрос ще работя с г-н Борисов", каза Станишев.

Той припомни, че е бил премиер по времето, когато мониторингът на Европа за България бе въведен. "В неговото създаване и прилагане имаше много висока доза политическа целесъобразност и мотивация - каза Станишев - Защото ЕС вече беше изморен от нови страни, защото имаше опозиция срещу нашето присъединяване с Румъния и механизмът бе създаден не само заради реалните дефекти в нашата правораздавателна система". Смущава ме че в този механизъм няма достатъчно ясни критерии за оценка, каза бившият премиер. България трябва да настоява за по-голяма яснота за критериите за оценка. "Имам впечатление, че сме в среда на движещи се пясъци - достигаш една дюна и казват - да но трябва да достигнеш до следващата", описа образно положението Станишев.

Според него това, че има състезание за лидерството в БСП е поредното доказателство, че БСП е може би единствената наистина демократична партия. "Виждам активизиране на опозиционната роля на БСП, но искам да видя още по-голяма категоричност от моята партия и парламентарна група в тази посока", каза бившият лидер на БСП.