Счетоводител от Балчик отива на съд за четири телефонни измами

На стойност от 20 000 лева

Районната прокуратура в Генерал Тошево внесе днес обвинителния акт срещу 48-годишния Веселин Р. от Балчик, който при условията на продължавано престъпление от 16 януари до 24 януари 2016 год. с неустановен до момента съизвършител с цел да набави за себе си и за другото лице имотна облага поддържал заблуждение в четири жени, с което им причинил  имотни  вреди в размер общо на 20 000 лева – престъпление по член 209, ал. 1, във връзка с член 26, ал. 1, във връзка с член 20, ал. 2 от Наказателния кодекс. 48-годишният телефонен измамник е с постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“ и вече е приведен във варненския затвор, съобщават от Апелативна прокуратура – Варна.

Веселин Р. беше задържан на 26 януари 2016 г. за срок до 72 часа от Районната прокуратура в Генерал Тошево, след като на 21 и 24 януари успял да измами две възрастни жени от Генерал Тошево, които му предали общо 15 500 лева. В хода на разследването срещу него бяха намерени доказателства и за още две извършени от него телефонни измами. Установяването и задържането му станаха  възможни, след като съсед на една от една от пострадалите жени се усъмнил и записал данните от личната му карта. В единия случай по телефона някой се представил за племенник на жената и поискал в заем 8500 лева, които му трябвали  „на живот и смърт. В другите измами по телефона била разиграна версията за колет от чужбина, чието освобождаване струвало 7000 лева,както и за покупка на отоплителни уреди.

За да вземе парите, предмет на измамите, Веселин Р. бил изпращан от „работодателя си“, представен от него като Орлин Ангелов, който и до момента не е установен. Пред разследващите подсъдимият обяснил, че бил нает по обява за работа, която пуснал в добрички сайт, от брокерска фирма заради 18-годишния си стаж като главен счетоводител в различни държавни и частни предприятия.

Парите на измамените жени Веселин Р. предавалпо разпореждане на неустановения си съучастник на непознати мъжена различни места в страната, като задържал за себе си хонорар от 400 лева за всяка измама, което било уговорено с „работодателя“ му.

До приключване на досъдебното производство подсъдимият е възстановил само 5040 лева от причинените 20 000 лева имотни вреди на пострадалите.

Предстои делото срещу телефонния измамник главен счетоводител да бъде насрочено за разглеждане в Районния съд в Генерал Тошево.