Апелативният съд в Милано постанови 20 г. затвор за Брендо

Крими

23-03-2016, 06:31

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Съдружникът му Антонио Мелато и българин на име Антонов свидетелствали срещу него

Апелативният съд в Милано потвърди присъдата от 20 г.затвор за наркотрафик на Евелин Банев, наложена му на първата съдебна инстанция, съобщи “24 часа” като  цитира италианския  адвокат на Банев – Карло дала Ведова.

Делото на Брендо беше препратено за втори път на Апелативния съд в Милано, след като през септември 2015 г. Касационният съд в Рим отмени присъдата.

Банев не е присъствал и не е имал намерение да присъства на процеса в понеделник.

На заседанието, продължило 8 часа, са били изслушани трима свидетели. Сред тях бил Матей Боев, който свидетелствал в полза на защитата на Брендо.

Срещу Евелин Банев обаче дали показания други двама свидетели, извикани от съда –

Антонио Мелато и българин с фамилията Антонов. Дали точно техните твърдения за Брендо като организатор на трафика са наклонили везната в негов ущърб, все още не е ясно, защото трябва да се изчакат мотивите на съдиите. Те са взели решението си след съвещание, продължило 1,5 ч, като са потвърдили напълно присъдата на първа инстанция.

През юли 2013 г. съдът в Милано осъди Евелин Николов Банев на 20 г. затвор, признавайки го за виновен и по трите обвинения, свързани с наркотрафик. Съдията Енрико Манци определи в мотивите си Брендо за шеф на организираната престъпна група за наркотрафик.

Какво ще стане отсега нататък? Според адвоката на Банев Карло дала Ведова апелативният съд в Милано е определил 90 дни за написването на мотивите си. Едва след това защитата може да я обжалва отново пред Касационния съд в Рим.

“Ще изчакаме мотивите на присъдата, за да разберем причините за взетото решение на апелативния съд. След това разполагаме със срок от 45 дни, за да я обжалваме на трета инстанция – пред Върховния съд. Настоящата присъда не е окончателна. Всеки в Италия е невинен до доказване на вината му на три съдебни инстанции”, каза Дала Ведова. Като се имат предвид всички тези срокове, това значи, че до нов процес в Касационния съд в Рим може да се стигне най-рано наесен.

Какви са възможните му решения? Касационният съд може да отхвърли обжалването като необосновано. Друг вариант е да поиска поправяне на грешки, допуснати при издаването на обжалваната присъда. Трети вариант е отменяне на обжалваната присъда без по-нататъшно изправяне на съд. Четвърти вариант предвижда анулиране на присъдата с връщане отново на делото към първа или втора инстанция.

В италианското правосъдие има много случаи в миналото, в които Касационният съд анулира повече от два пъти дадена присъда, връщайки делото за преразглеждане. В тези случаи процесите се влачат дълги години, докато се стигне до окончателна присъда.

Кой е Матей Боев, свидетелствал в полза на Брендо? поред мотивите към присъдата на първа инстанция Матей Митков Боев и Тинко Василев Гарев са най-близките сътрудници на Банев.

Боев и жена му попадат в полезрението на следователите през 2006 г., когато са в хотел в Милано, благодарение на подслушваните телефонни разговори на други участници в групировката. Във всички разговори на италианците за Боев се говори като за Братовчеда, докато Гарев е Дългия. Нерядко обаче италианците говорят за двамата и като за Чичовците.

В разговорите между Боев, Гарев, Атанасов и Меченов се споменава Б или Шефа. Помежду си Боев и Гарев говорят и за “дядо ми”. Разследване на карабинерите от Торино стига до извода, че това всъщност е Банев, когото италианците наричат Дядото.

Излиза наяве обаче и друг факт - че 3 дни след като Банев е арестуван в България през 2007 г., Боев и Гарев бягат в Италия и Хърватия, укривайки се в жилищата на италианските си съдружници. Тогава лъсва и фактът, че двамата се опасяват да не последват края на шефа си. В телефонните разговори между италианските членове на бандата тогава става въпрос, че

Дядото е поразен от “лоша болест”. Многобройни подслушани разговори доказват според съдията, че италианецът Антонио Мелато, който живее в Хърватия, е в непрекъснат контакт с Боев за финансирането на операциите си за трафик на кокаин с кораби.

Мелато обаче не се доверява особено на Тинко Гарев, съмнява се, че не превежда добре и че дори измисля думите на Боев, който не говори италиански. Че Боев е дясната ръка на Банев, става ясно на следователите и след сътрудничество с швейцарските власти.

За съратничеството на Боев се разбира след обиск при Елена Бергоми, която се разпорежда с капиталите на фирми, водещи в крайна сметка до Банев. Тя информира, че сметка на името на Gill Holding & Finance Sa е част от орбитата от фирми на Банев. Бергоми се разпорежда обаче и със сметки на Матей Боев и жена му Милена.

През април 2009 г. във филиал в Цюрих на Credit Suisse в гардеробчето, използвано от Бергоми, са открити банкови документи на сметката на семейство Боеви. Бергоми обяснява, че и сметката на въпросния холдинг принадлежи на Боеви, които пък са част от групата на Банев.

От направените от следователите проверки на фирми на Банев лъсва трансфер на сума от близо 26 000 евро от Gill Holding в сметка на фирма Valentino Sl International Llc. Името на втората фирма изплува за пръв път от документи, открити от френските власти в кошчето на хотелската стая в Мартиника, използвана от Стоян Меченов и Николай Йовчев.

Следователите са сигурни, че Матей Боев е съратникът на Банев, тръгвайки и от друг факт. Още през 2002 г. при пътна проверка в Италия Банев е заловен с фалшив паспорт на името на Александър Гарчев. Тогава в колата до него са Матей Боев и друг българин - Динко Андонов.

Интересни подробности за това как българите са плащали за купувания кокаин излизат от подслушан през 2008 г. разговор между Фабио Кателан и Антонио Мелато. В него Мелато разказва за Тинко Гарев, който носел парите с куфари. “Той (Гарев - бел.ред.) винаги е работил с Венецуела... донесе почти 7 милиарда от Венецуела... всеки път по 200 милиона вътре в куфара... сложени по определена система... но в тези куфари, които се пращат в багажното отделение, а не на ръка... сърцето може да ти се пръсне от притеснение, докато не пристигнат...” 

Кой е Антонио Мелато, свидетелствал рещу Брендо на процеса в Милано?

Според съдията Енрико Манци той е организаторът на вноса на кокаин с кораби. По времето на трафика живеел в Хърватия и осигурявал и наемането на екипажи за плавателните съдове.

Съдят го 6 години а пране на пари у нас. Евелин Банев-Брендо, жена му Моника Добринова, сестра ѝ Десислава Дишлиева и доведеният му брат Симо Карайчев са подсъдими за пране на близо 21 млн. лв. от трафик на дрога вече почти 6 години в България.

Делото се гледа в Софийския апелативен съд, а последното заседание бе на 16 март. Според прокуратурата Брендо и роднините му са изпрали парите, спечелени от наркотици от групата на Дейвид Хаселбърт. Той е българин, който живее в Барселона. В Испания бил осъден за дрога. Хаселбърт бе разпитан с видеоконферентна връзка по делото срещу Брендо и отрече двамата да са се срещали. Апелативните магистрати издирват и останалите българи от групата на Хаселбърт, за да ги разпитат. Делото срещу Брендо стига за втори път до Софийския апелативен съд, след като Върховният касационен съд го върна. Първо Брендо получи от Софийския градски съд 7,5 г. затвор, а роднините му - по 3 г. условно, После апелативният съд ги оправда, но ВКС отмени присъдата.
В края на февруари Румъния обяви Брендо за издирване чрез Интерпол по дело за трафик на кокаин, той пък се появи на процеса в Съдебната палата в София преди дни.