Сбогом Велики Йохан Кройф!

Спорт

24-03-2016, 15:41

Снимка:

интернет

Автор:

Михаил Савов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Христо Стоичков: ЦСКА ми е дал път в живота

Почина легендарният Йохан Кройф

Накара ни да заобичаме Аякс, а после откри Стоичков за световния футбол

Сбогом Велики Йохан Кройф! Трудно се пише за любимец на милиони хора по света, който си е отишъл. Тоталният футбол на Аякс ти ни го показа. Години след това, като треньор откри Стоичков за световния футбол.

Мислите и спомените в такъв момент са объркани, когато трябва да се говори и пише за най-великия футболист. Ти водеше дългокосата чета на непобедимия Аякс, после създаде като треньор също така непобедимата Барселона. С Христо Стоичков в редовете на "блауграна".


На 19 декември 1994,когато в Париж, в телевизията на Канал Плюс даваха "Златната топка" на Ицо ти бе до него. После на 9 юни 1999 година Камата те покани на "Армията" за европейската квалификация между България и Англия. И ти бе на трибуните заедно с българския му ваятел Димитър Пенев.


Искам да се върна пак към детските ми спомени. В първи четвъртфинален мач от турнира за Купата на европейските шампиони, игран на  7 март 1973 година между Аякс и Байерн, в един момент, не по-малко великия Франц Бекенбауер, бе сложил ръце на кръста от безпомощността на Байерн пред красивата машина Аякс, водена от теб, Йохан Кройф! Срещата завърши 4:0 за Аякс.

Дори и загубения финал през 1974 година на световното първенство в Германия в Мюнхен с 1:2 от Германия за всички нас бе спечелен от теб и от Холандия. Тогава се роди терминът "красиво губещия тим на Холандия".

Воденият от теб Аякс вършееше из Европа и света в началото на 70-те заедно с неотлъчния до теб Йохан Неескенс. Както и Бари Хулсхоф, Джони Реп, Ари Хаан, Пит Кайзер, Арнолд и Гери Мюрен. Вие направихте така, че не се знаеше, кой е защитник, кой халф, и кой нападател. Всичко в едно. Тотален футбол,тотална симфония!

С този велик отбор Аякс ти спечели три пъти Купата на европейските шампиони през 1971, 1972 и 1973 година. Ти спечели и "Златната топка" три пъти през 1971,1973 и 1974 с Аякс и Барселона.

Но най-важното покори завинаги сърцата на милиони хора по цял свят. Почивай в мир, и със сигурност, там горе на небето ще бъдеш играещ треньор на други велики футболисти.

Със сигурност ще има какво да си кажеш там горе с великата рокзвезда Дейвид Бауи и други големи музиканти защото ти бе като рокзвезда, а Аякс велик отбор, като велика музикална група.