Щангистите Марков и Цагаев може да се завърнат през лятото

Ще подадат молба до Международната федерация по вдигане на тежести за отмяна на наказанието

Олимпийските вицешампиони Алан Цагаев и Георги Марков, които изтърпяват доживотни наказания за допинг, може да се завърнат в спорта през лятото. Двамата, които в момента са 38-годишни, ще подадат молби до края на другия месец молби до Международната федерация по вдигане на тежести (IWF) за отмяна на санкциите им, а шансът това да случи е голям, пише „Меридиан мач“.

Те са олимпийски вицешампиони от Сидни 2000. Марков е сребърен медалист в категория до 69 кг, а Цагаев взе среброто в категория до 105 кг. Двамата бяха наказани доживот преди осем години заради две провинения през 2003 и 2008 г.

Според новите разпоредби на Световната антидопингова агенция (WADA) и IWF за две положителни проби са налага осемгодишно наказание. Така отстраняването на българските щангисти може да изтече на 8 юни.

„С Алан вече дадохме съгласието си на Неделчо Колев и до края на другия месец адвокатът на федерацията ще пусне молбите до IWF. Специално аз имам намерение пак да се състезавам“, разкрива Марков.

Освен олимпийски вицешампион Георги Марков е и световен шампион от Варшава 2002 и европейски първенец от Анталия 2002 и Лутраки 2003. Алан Цагаев от своя страна към среброто от Сидни 2000 е прибавил европейски титли от Анталия 2002 и Киев 2004 и втори места от световните първенства във Варшава 2002 и Чангмей 2007.