На 20 май 1992 година Стоичков триумфира на "Уембли"

Спорт

27-03-2016, 10:00

Снимка:

интернет

Автор:

Михаил Савов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Христо Стоичков: ЦСКА ми е дал път в живота

Стоичков до Пеле, Марадона, Кройф и Еузебио

Шоуто на Камата на "Васил Левски" ще бъде точно 24 години по-късно

На 20 май на стадион "Васил Левски" Христо Стоичков ще направи юбилейно шоу на което е поканил световни звезди, с които е играл. Датата не е случайна. Тя е част от пребогатата визитка от триумфи на Камата.

Преди 24 години, на 20 май 1992 година на "Уембли" Барселона печели първата КЕШ/ШЛ в своята пищна колекция. Треньор тогава е великия Йохан Кройф,а в състава на каталунците е Христо Стоичков.

В исторически план е интересно да се проследи какви трофеи се връчват на "Уембли" след откриването на митичния стадион през 1923 година.

Дядото на Кралица Елизабет II - Джордж V е първият английски крал, който е присъствал на финал за Купата на Англия. Става въпрос за финалния мач през 1914 година между Бърнли и Ливърпул, завършил 1:0. Мачът се играе на стадион  „Кристъл Палас".

Джордж V е първият английски крал който присъства на финала през 1923 година между Болтън и Уест Хем (2:0), когато се открива „Уембли". Неговият наследник Едуард VIII не присъства на този през 1936 година заради краткия си престой на трона.

За сметка на това, Джордж VI баща и предшественик на Кралица Елизабет II,  не пропуска финал за Купата на Англия на „Уембли" от 1937 до 1951 година.

Докато е принцеса Елизабет II присъства на два финала за Купата на Англия в компанията на баща си. През 1946 година на Дерби Каунти - Чарлтън Атлетик (4:1 след продължение) и през 1949 година на Уулвърхемптън - Лестър (3:1). Същата тази година тя е облечена в синьо (цветовете на Лестър) и връчва трофея  на известния  Били Райт, който е и капитан на „вълците". Той е първият английски футболист,  стигнал 100 участия в своя клубен отбор.

Първият финал, на който Елизабет II присъства като Кралица е един от най-известните в историята на Купата на Англия. През 1953 година един срещу друг се изправят Блекпул и Болтън. Този мач е известен като „финалът на Стенли Метюс". По онова време английското национално крило е на 38 години. Присъства на своя трети финал. Първите два през 1948 и 1951 ги губи. Печели обаче този след три гола на Стан Мортенсен, който е единственият досега играч, вкарал три гола на финала за Купата на Англия на „Уембли".

Впоследствие Кралица Елизабет II присъства много пъти на финал за Купата на Англия в официалната ложа на „Уембли". През 1972 година тя е в ложата за мач номер 100 за Купата на Англия между Лийдс и Арсенал (1:0).

По време на световното първенство в Англия през 1966 година Кралица Елизабет II присъства на откриването на Мондиала на мача между Англия и Мексико, завършил 0:0. И разбира се на финала, в който Англия печели единствената си засега световна титла след победа над ФРГ с 4:2 след продължения. Тогава преквалифицирания от халф в нападател Джеф Хърст от Уест Хем бележи три от четирите гола за Англия. Другото попадение вкарва Мартин Питърс, който също е играч на „чуковете". Световната купа „Жул Риме" е връчена лично от Кралицата на легендарния капитан на Уест Хем Боби Мур.

На 20 май 1992 година на „Уембли" Барселона печели своята първа Купа на европейските шампиони като побеждава Сампдория с 1:0 с гол на Роналд Куман в 111-ата минута от фаул. Топката е чукната леко от Христо Стоичков, Бакеро я спира и Роналд Куман изстрелва головия шут във вратата на Палиука. По време на награждаването Стоичков сяда по състезателен екип на трибуната и куфее с КЕШ.

През 2007 година Кралица Елизабет II трябва да присъства на първия финал на новия „Уембли" между Челси и Манчестър Юнайтед (1:0 след продължения). Но от 2006 година президент на Английската футболна федерация е принц Уилям и той присъства официално на този мач и връчва Купата на Англия.