Лукойл: Законът трябва да се прилага по еднакъв начин

Нефтената компания „Лукойл” разпространи позиция в отговор на твърдения на Веселин Марешки.

„По повод изявленията пред различни медии на Веселин Марешки, пресслужбата на ЛУКОЙЛ-България е упълномощена да съобщи следното:

Във връзка с твърдението, че „ЛУКОЙЛ” е отказал да доставя горива за неговите обекти: Първото писмо с изразено желание за съвместна дейност между „ЛУКОЙЛ-България” и „Трейднет Варна” ЕООД (оператор на бензиностанциите VM Petroleum) е получено и заведено в деловодството на Компанията под номер 445 от 25.03.2016 - в деня на неговото изявление. До този ден не е налична друга кореспонденция, изразяваща намерения за търговски отношения.

Във връзка с въпроса откъде е нефтът, преработван у нас, информираме, че Нефтена компания ЛУКОЙЛ е една от най-големите вертикално интегрирани нефтогазови компании в света, с дял от над 2% от световния нефтодобив. През 2015 г. ПАО ЛУКОЙЛ е добила над 100 милиона тона нефт от находищата си в Западен Сибир, Тимано-Печорския и Каспийския регион, Западна Курна в Ирак и др. в Европа, Азия и Африка, от които 5,5 милиона тона са преработени в ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас. 

Убедени сме, че както Лукойл, така и всички компании в бранша следва да бъдат контролирани и проверявани от съответните органи по еднакъв начин. Поради това „ЛУКОЙЛ-България” повторно апелира към компетентните държавни органи да бъде направена проверка, кои дистрибутори снабдяват обектите на господин Марешки с горива и какъв е техният произход. Ако те действително са от „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас”, както той твърди, съществуват основателни съмнения за незачитане или заобикаляне на закона, което е в полза единствено на сивия сектор и в ущърб на бюджета”.