Спешните медици са против лекарските протести

Отказват да носят отговорност, ако не успеят да поемат всички оставени без помощ пациенти

Спешните медици от цялата страна се разграничиха от насрочените за понеделник протести от общопрактикуващиет лекари и общинските и частните болници, които са недоволни от „служебния старт“ на здравната реформа с неподкрепения от тях Национален рамков договор със Здравната каса и одобрената от правителството миналата среда Национална здравна карта.

Отказваме да носим отговорност за закъсненията в обслужването на спешни пациенти по време на протеста, каза д-р Десислава Кателиева, председател на Асоциацията на работещите в Спешната медицинска помощ, цитирана от БНР.

„Този протест не е съобразен с възможностите ни да поемем огромния поток от пациенти, който ще остане необслужен от общопрактикуващите лекари. Знаем какво ще се случи, когато личните лекари сложат табелки на вратите и спрат да приемат пациентите си. Това означава една огромна група от пациенти, които идват за болнични, за направления за хоспитализация, за направления за специалисти… Тези хора кой ще ги поеме и по кой начин? Без да се осигури адекватна, неотложна помощ на всички населени места в страната, няма как да започне такъв протест“, заяви тя.

Спешните медици посочват, че заради обжалването на стандарта по спешна медицина от страна на организациите на болниците и джипитата е застрашена реформата в спешната помощ.

Според тях единствено заради застрашените финансови интереси на общопрактикуващи лекари, частни и общински болници се обявява националният протест, но това ще накърни правата на нуждаещите се от лекарска помощ хора.

От асоциацията призовават Лекарския съюз, сдруженията на болниците и на джипитата да не  преминават към ефективни протести без да осигурят достатъчен брой неотложни кабинети, работещи 24 часа във всички населени места, които обслужват.

„Считаме, че животът и здравето на пациентите с този начин на протест са застрашени и призоваваме към повече отговорност. Тези протести само задълбочават конфликтите между лекарите и пациентите“, посочват още спешните медици, според които исканията трябва да се повдигат в извънработно време, на площадите.

По повод предстоящите протести премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти, че здравеопазването през последната година не се е подобрило и едва ли увеличението на средствата всяка година ще реши проблема.

„Непрекъснато, всеки, само повече увеличения да има. Тез пари са на всички данъкоплатци. Над 3 милиарда и половина отиват в здравеопазването. Или, понеже миналата година не им дадохме толкова пари да вземат от Здравната каса, защото бяха свикнали всяка година – дойде края на годината – 250, 300, 400 милиона, ама дадохме и 20 милиона за Спешната помощ онзи ден. Правим спешни отделения, видяхте ги. Ние, защо обучаваме шест години студенти безплатно за тях? Всички данъкоплатци плащаме, за да ги обучим да станат лекари. И без абсолютно никакъв ангажимент, след това отиват в чужбина. Това правилно ли е?“, каза той.