Джипитата се обявиха против административния натиск и лимитите

Животът

30-03-2016, 12:42

Снимка:

DobrichUtre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

В сряда – без джипита и в Добрич

Утре кабинетите им ще бъдат затворени за 1 час

Джипитата в Добрич се обявиха на протестен митинг срещу свръхадминистративния натиск в медицинската дейност и лимитите за направления. Десетки медици затвориха за целия ден кабинетите си и протестираха за около 30 минути пред ДКЦ-1 в Добрич.
Всичко в здравеопазването се прави с цел икономии на средства, което пък води до икономии на здраве. Искаме свободата да лекуваме нашите пациенти, заяви пред личните лекари  председателят на Регионалното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Стелиян Щерев. Лимитите са "примка" за лекарите и непрекъснато създават условия за конфликт с пациентите. Председателят на съсловната организация посочи, че средствата за първичната медицинска помощ са едва 5 на сто от общия бюджет за здравеопазването при 18-20 на сто в други страни.

Председателят на Районната колегия на Българския лекарски съюз д-р Галя Василева попита къде е електронната карта, с която бе обещано, че пациентите ще се чекират, за да не бъдат лекарите пазители на парите на държавата.
Припомняме, че в областта практикуват 146 лични лекари. По данни на сдружението те протестират ефективно и в други селища в региона. Пред единствения в поликлиниката работещ кабинет за неотложна помощ около 11.00 часа имаше само двама души.

За утре общопрактикуващите лекари бяха призовани за затворят кабинетите си за един час.