Джипитата се обявиха против административния натиск и лимитите

Животът

30-03-2016, 12:42

Снимка:

DobrichUtre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

В сряда – без джипита и в Добрич

Утре кабинетите им ще бъдат затворени за 1 час

Джипитата в Добрич се обявиха на протестен митинг срещу свръхадминистративния натиск в медицинската дейност и лимитите за направления. Десетки медици затвориха за целия ден кабинетите си и протестираха за около 30 минути пред ДКЦ-1 в Добрич.
Всичко в здравеопазването се прави с цел икономии на средства, което пък води до икономии на здраве. Искаме свободата да лекуваме нашите пациенти, заяви пред личните лекари  председателят на Регионалното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Стелиян Щерев. Лимитите са "примка" за лекарите и непрекъснато създават условия за конфликт с пациентите. Председателят на съсловната организация посочи, че средствата за първичната медицинска помощ са едва 5 на сто от общия бюджет за здравеопазването при 18-20 на сто в други страни.

Председателят на Районната колегия на Българския лекарски съюз д-р Галя Василева попита къде е електронната карта, с която бе обещано, че пациентите ще се чекират, за да не бъдат лекарите пазители на парите на държавата.
Припомняме, че в областта практикуват 146 лични лекари. По данни на сдружението те протестират ефективно и в други селища в региона. Пред единствения в поликлиниката работещ кабинет за неотложна помощ около 11.00 часа имаше само двама души.

За утре общопрактикуващите лекари бяха призовани за затворят кабинетите си за един час.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен