Ислямска държава призова за атаки срещу Германия

Федералната полиция смята, че тези материали не налагат допълнителни мерки за сигурност в страната

Ислямска държава публикува в интернет снимки и призиви към германските мюсюлмани да извършат нападения в Германия, подобни на тези в Брюксел. Сред целите, на които екстремистите обръщат особено внимание са офисът на канцлера Ангела Меркел и летището в Кьолн-Бон, съобщи разузнавателната група SITE, цитирана от Ройтерс.

Западна Европа е в състояние на повишена готовност, след атентатите, извършени от Ислямска държава в белгийската столица, при които загинаха 32 души.

В сряда Франция заяви, че е повдигнала обвинения срещу мъж, заподозрян в планиране на акт на крайно насилие. 34-годишният Реда Крике бе задържан миналата седмица от френските власти.

Публикуваните от Ислямска държава снимки и графики, които германските медии разпространиха днес, включват лозунги на немски, призоваващи мюсюлманите към насилие срещу "врага на Аллах".

Федералната криминална служба (БКА), която следи заподозрени екстремисти с немски паспорти, завръщащи се от Сирия и Ирак, обаче заяви, че публикуването на снимките не налага допълнителни мерки за сигурност.

"Ние сме наясно с тези материали и нашите експерти ги проверяват. Ясно е, че Германия е във фокуса на международния тероризъм и може да има нападения, но този материал не променя нашата оценка на сигурността", заяви говорителка на БКА.

Шефът на Федералната полиция Холгер Мюнх заяви, че след нападенията от 22 март в Брюксел, Ислямска държава е изявила желание да извърши още "зрелищни" атаки в Европа, тъй като търпи неуспехи на бойните полета в Ирак и Сирия.

Една от най-разпространените снимки от Ислямска държава показва група екстремисти в бойни униформи, които стоят и гледат към летище Кьолн-Бон, а надписът гласи: "Това, което братята ви в Белгия бяха в състояние да направят, можете да направите и вие."

Друга показва сградата на немското канцлерство в Берлин, която е обхваната от пламъци, а боец на ИД стои отстрани. Заглавието на тази снимка гласи: "Германия е бойно поле."

Германия се присъедини към водените от САЩ въздушни удари срещу Ислямска държава в Сирия миналата година.