Мартин Чой ще участва в "24-те часа на Льо Ман"

Той става първият българин, който ще вземе участие в престижната надпревара

Мотоциклетният пилот Мартин Чой, който има 24 титли в България, ще стане първият българин в престижната надпревара "24-те часа на Льо Ман" следващия уикенд.
32-годишният Чой, европейски шампион за 2011 г. и многократен шампион на Източна Европа, този сезон става част от отбора на "БМВ Моторрад" и с финансовата подкрепа на германския автомобилен гигант ще стане и първият българин в световния ендуранс шампионат.
"През всички тези години, в които се развивах като състезател, се опитвах да качвам нивото. Мечтата ми винаги е била да изляза на по-високо ниво и да карам на истински писти. Станах европейски шампион, след това преминах в супербайка, където усещането е различно. С подкрепата на БМВ се осъществи поредната ми мечта да карам пълен сезон в Световния шампионат на издръжливост", коментира Чой.
Чой ще кара в "24-те часа на Льо Ман" в отбор с европейския шампион в клас супербайк Роланд Реш от Австрия и словенеца Янез Просеник.
"Бяхме на двуседмичен лагер в Алмерия, Испания, за да може моторът да се напасне към трима ни. С Реш и Просеник ще караме по 1 час, като изискванията са разликите във времената на обиколките да бъдат в рамките на 1,5-2 секунди. Подобни разлики трябва да се поддържат и през нощта. Прогнозите за старта в Льо Ман са дневните температури да са 13-14 градуса, а през нощта да спаднат до 3-4 градуса, като се очакват и превалявания", разкри Чой. Като фирмен пилот на БМВ той ще участва в 10 старта от европейския шампионат и още 7 състезания в България и шампионата на Източна Европа.