Цацаров: Да не омаловажаваме ставащото в ромската махала на Пазарджик

По случая с инспекторите от ДАИ са задържани 18 лица, каза главният прокурор

Лично мое мнение е, че на публични места жените не трябва да носят бурки. Трябва да има промени в закона за вероизповеданията. Не бива да пренебрегваме или омаловажаваме ставащото в ромската махала на Пазарджик. И в Белгия имаше такъв процес преди години и виждаме какво стана. Това коментира на пресконференция в Пазарджик главният прокурор Сотир Цацаров. "Трудно се коментира дело, което е във фазата на съдебното производство", каза Цацаров, по повод делото срещу 14-те обвинени за разпространение идеите на "Ислямска държава", става ясно от сайта на Прокуратурата на Република България.


"Най малкото не е коректно към съда. Всичко това, което е необходимо, за да обоснове прокуратурата обвинителната си теза, е направено. Когато разследването по това дело започна, ще ви припомня парламентарен дебат, при който ДАНС беше наречена спяща клетка, а не ИДИЛ, при този дебат бе изтъкнато, че тези действия се извършват от ДАНС и прокуратурата, за обосноваване на техните бюджети, а от страна на прокуратурата - действията и били ПР. Времето показа, че авторите на тези думи са действали в услуга на своя собствен политически ПР. Времето показа, че подобни явления са изключително опасни. Независимо от мястото, независимо от хората, независимо от организациите, независимо от мнението на видни парламентаристи, прокуратурата ще действа по същия начин, когато се налага подобни явления да бъдат пресичани. Вчерашната ни среща с директора на Европол показа, че подобни явления са само началото. В страни като Белгия, Франция, явления, за които тук се води съдебно производство сега всъщност са били началото на нещо далеч по-голямо", каза също Цацаров.


Последно по случая с инспекторите от ДАИ са задържани 18 лица, каза главният прокурор. Налице са основания за повдигане на обвинения на 9 лица. От тях 7 са задържани за 72 часа. Утре предстои колегите от Специализираната прокуратура да внесат искане в Специализирани съд да внесат искане за вземане на мярка за неотклонение задържане под стража. 2 жени, които са обвиняеми са с мярка парична гаранция, защото за тях е преценено, че няма опасност от укриване. Обвиненията са за организирана престъпна група и подкупи. Откритите и иззети суми са впечатляващи. От един от домовете са иззети 401 900 хил. лв, от друг - 175 000 лева, а от останалите обвиняеми - 220 хил.лева.


Действията по разследването продължават", каза също главният прокурор. По отношение на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" той каза, че тя концентрира доста интереси - по регистрация, издаване на лицензи, изпити за книжки, разрешителни и други. "Това е орган, който в крайна сметка генерира корупция, защото не търпи празно място. След като веднъж на много места в страната бяха осъществявани подобни действия, касаещи териториални дирекции, новият изпълнителски състав на агенцията възпроизвежда стария модел. Тук въпросът е пред изпълнителната власт - трябва ли да се съсредоточават толкова много правомощия в един орган, при толкова малка превенция за корупционен риск", коментира Цацаров.