В Кресна почетоха саможертвата на горяните

Тържествата се състояха на площада в града

С тържествена света литургия в Кресна бе почетена саможертвата на горяните – герои от шести Пирински отряд и всички от цялата България. Потомци на загиналите горяни отдадоха почит и поднесоха цветя пред паметния знак на героите, посветили живота си за съхранение на българщината. Тържествата се състояха на площада в град Кресна, съобщава БНР.
Четата на Герасим Тодоров е една от многото във вдигналата се въоръжена съпротива срещу комунистическата власт в средата на ХХ век. Сформира се през пролетта на 1947 година с основна цел да „работи сред населението за защита на българщината“ в Пиринска Македония.

В началото на 1948 година, отрядът наброява 42-ма четници. През март 1948 година милицията в Благоевград започва масова въоръжена акция. Според официалните архиви по време на акцията са убити седмина горяни, заловени са 31, а само четирима се измъкват от блокадата.

Потомци на тези българи и днес доказват, че животът на горяните е прекъснат, но вярата им в свободата и в демокрацията е жива и до днес.