Мартин Шулц към Ердоган: Прекрачихте границата!

Трябва да изясним на Ердоган: в нашата държава има демокрация. Точка

Председателят на Европарламента Мартин Шулц подложи на остра критика турския президент Реджеп Ердоган заради неговото отношение към медиите и свободата на словото. Заради сатирично видео по немската телевизия NDR, осмиващо Ердоган, турското Министерство на външните работи бе привикало немския посланик в Анкара. 

Видеото със сатирична песен за Ердоган събра над 5 млн. гледания, към него бяха добавени и субтитри на английски език. „Неприемливо е президент на друга държава да изисква от нас в Германия да ограничим демократичните права, само защото той бе окарикатурен“, заяви Мартин Шулц в интервю за вестник „Билд ам Зонтаг“. 

По думите му сатирата е базов елемент от демократичната култура и дори турският президент трябва да се примири с това. Шулц подчерта, че съвместната работа с Турция по мигрантската криза не е повод за въздържане от критика по други въпроси. „Ние не трябва да премълчаваме нарушаването на основните човешки права в Турция, само защото работим съвместно върху решаването на проблема с бежанците. Напротив, ние трябва да разобличаваме тези нарушения и постоянно да водим диалог с Турция за свободата на словото и въпросите с правата на човека“, изтъкна Шулц. Реджеп Ердоган е известен с болезнената си реакция на критиките. В момента 1845 турски граждани са разследвани по обвинение за оскърбяване на президента на страната. За такова оскърбление законът предвижда глоба или затвор от 1 до 4 години. Опозицията обвинява властта, че законът е репресия срещу несъгласните с политиката на държавния глава.