Каква е безопасната доза кофеин на ден?

Сравнете я с другите тонизиращи напитки

Американски учени от клиниката "Майо" установиха, че безопасната доза кофеин, която можем да консумираме за един ден, е 400 милиграма, пише в. "Сънди мирър", цитиран от БТА.
За сравнение една стандартна чашка за кафе съдържа между 90 и 120 милиграма кофеин. Но на своите посетители веригата кафенета "Старбъкс" предлага в същия обем цели 260 милиграма кофеин, така че човек трябва да внимава да не го предозира.
Сигурно ще останете изненадани при новината колко кофеин се съдържа в едно кенче от енергийната напитка "Редбул" - 80 милиграма. Това е по-малко от чашка кафе.
Доста кофеин има и в една чаша черен чай - 67 милиграма. Това е по-малко от чашка кафе, но количеството никак не е за подценяване, като се има предвид колко много чай пият англичаните.
В кенчето на кока-колата се съдържат 34 грама кофеин. А що се касае до капучиното, не трябва да изпивате повече от 4 чаши и половина, за да не надхвърлите кофеиновия си лимит. В една чаша с мляко с кафе се съдържат 71 милиграма кофеин.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен