Министър Кралев връчи "Венец на победителя" на Георги Мърков

Мърков е третият борец с тази награда след Боян Радев и Валентин Йорданов

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи почетния знак „Венец на победителя“ на олимпийския шампион по борба в категория до 62 килограма от Мюнхен’72 Георги Мърков. Церемонията се състоя по време на Eвропейското първенство по борба за юноши и девойки до 23 години в Русе. Георги Мърков беше награден и от председателя на Българска федерация по борба Валентин Йорданов и от председателя на Европейския съвет по борба Цено Ценов.

„За мен е чест да връча най-високото държавно отличие в сферата на спорта на едно от най-големите имена в българската борба“, каза министър Кралев. Той припомни, че Георги Мърков е третият представител на борбата, удостоен с „Венец на победителя“ след Боян Радев и Валентин Йорданов. „Борбата е един от успешните български спортове, от които ще очакваме да ни зарадват отново с медали от предстоящите олимпийски игри Рио 2016“, добави Красен Кралев. Министърът похвали организацията на първенството и условията, които предлага „Булстрад Арена“.

Министър Кралев беше награден с почетен плакет на Международната федерация по борба от Цено Ценов, а председателят на Българска федерация по борба Валентин Йорданов му връчи почетен медал на Европейското първенство по борба за юноши и девойки до 23 г. Заедно с Цено Ценов министър Красен Кралев участва в награждаването на победителите в категория до 57 килограма свободен стил.