Искат оставката на исландския премиер след разкритията от Панама

Гунлаугсон бил съсобственик на компания в офшорна зона

Исландският премиер Сигмундур Гунлаугсон ще отговаря на критиките на членовете на парламента по повод разкритията от "Панамските документи". Депутатите поискаха оставката на министър-председателя и свикването на предсрочни избори, съобщава британският вестник "Гардиан"


Според информацията в документите, разкриващи как редица богати хора са пазили парите си в офшорни зони, Гунлаугсон и заможната му съпруга държали големи суми от инвестиции във фирма на Карибите. Те били съсобственици на компанията "Wintris", основана през 2007 г., чрез която избегнали плащането на солидни данъци. По онова време семейството живеело във Великобритания. Повече от две години Гунлаугсон притежавал 50% от дяловете във фирмата, след което ги продал на съпругата си за сумата от един долар.


От администрацията на премиера казват, че съдружието му във въпросната фирма било "грешка" и никога не е бил пазен в тайна фактът, че парите на компанията са от бизнес на семейството на половинката му. След като се оттеглил от ръководството на фирмата, Гунлаугсон се върнал в Исландия и бил избран за депутат.