Заловени са двама от най-издирваните терористи в Белгия

Задържан е и главният заподозрян за терористичните актове в Париж на 13 ноември Мохамед Абрини

Заловени са двама от най-издирваните предполагаеми терористи в Белгия - от групата, отговорна за атентатите в Париж и Брюксел. Това стана при полицейска акция, довела до ареста на общо 5 души.

Белгийските власти подозират двама от арестуваните за пряко участие в бомбените нападения на 22 март в Брюксел, но освен това те са въвлечени в организацията и на атентатите от Париж миналия ноември. Федералната прокуратура потвърди залавянето на Осама Крайем и Мохамед Абрини.

Следствието проверява дали Осама Крайем е бил вторият участник по време на атаката в метростанция "Малбек", каза прокурорът Ерик Ван Дер Сипт. Разследващите се опитват да установят дали Мохамед Абрини може да бъде идентифициран като третото лице, присъствало на атентата срещу международното летище Завентем – или така наречения мъж със шапката, допълни говорителят на прокуратурата.

Четиримата братя терористи от двете фамилии Абдеслам и Ел Бакрауи, са белгийски граждани от марокански произход. Първите атакуват Париж, а вторите – Брюксел и са се познавали отдавна с арестуваните.

Разследването на Парижките атентати показа, че Осама Крайем е превозен от германския град Улм до Белгия на 3 октомври 2013 г. с кола под наем от Салах Абдеслам, уточни Ерик Ван Дер Сипт. Освен това, Мохамед Абрини и Салах Абдеслам са наели апартамент в Париж, където са били настанени атентаторите самоубийци точно преди нападенията.

Също така охранителни камери на търговски център в Брюксел са заснели заловения Осама Крайем да купува заедно с единия от камикадзетата Ел Бакрауи саковете, използвани за взривните устройства на летището.

Според анонимни източници на някои белгийски издания името на още един от общо петимата заловени мъже е Абу Амрид, който е определян като възможния ръководител на терористичната клетка. Тази информация обаче не беше потвърдена от белгийската федерална прокуратура. 

Все още няма яснота колко общо белгийски граждани от Брюкселски квартали като "Моленбек", "Скарбек" или "Андерлехт" потенциално са замесени в терористичния заговор под егидата на ИДИЛ.