7 ползи от медитацията

Тя е част от всекидневието на много хора

Медитацията отдавна не е мистична практика, а част от всекидневието на много хора.

LiveScience изброява 7 научно установени положителни ефекта от редовното занимание с медитация.

1. Облекчава болката

Изследване, публикувано през април миналата година в  Journal of Neuroscience показва, че 80 минути мадитативни упражнения могат да намалят възприятието за болка наполовина. След медитацията се променя не само субективното усещане за болка, но и съответните зони в мозъка, наблюдавани чрез ЯМР.

2. Подобрява сексуалния живот

Концентрацията върху настоящия момент лежи в основата на повечето медитативни практики, които западната медицина днес препоръчва. Оказва се, че самокритичният вътрешен монолог е основното, което пречи на жените да изпитат пълно удоволствие по време на секс. Редовната медитация помага за заглушаване на мисловния поток и пълноценно сексуално преживяване, пишат експерти в сп. Psychosomatic Medicine.

3. Разчупва мисловните навици

Това демонстрира изследване, публикувано през месец май 2012 г. в научното списание PLOS One. След няколко седмици упражнения в медитация участниците по-добре сменят различни стратегии при решаването на определени задачи. Тези, които не са медитирали, използват по-еднообразен подход.
"Трудността да се изоставят старите неадаптивни модели на реагиране и да се сменят с нови лежи в основата на много от всекидневните ни трудности, твърди ръководителят на изследването Джонатан Грийнбърг.

4. Подобрява емоционалната издръжливост

Доказват го изследванията, проведени с участието на войници от американския флот, които са медитирали по два часа на ден в продължение на осем седмици преди началото на военната мисия. Тренировката е спомогнала за запазването на духа и способността за концентрация в трудните моменти, докато другите войници по-лесно са се оставяли на емоцията да ги завладее.

5. Прави ни по-съпричастни

Как Далай Лама успява да запази благото си и състрадателно поведение въпреки насилието, което разкъсва родината му? Ключ към това може да е медитацията. Изследване, публикувано в сп. PLОS Оne през 2008 г., показва, че след медитация хората реагират с по-голяма емпатия спрямо емоционално наситени звуци - вик за помощ, детски смях и др.

6. Подобрява концентрацията

С непрекъснатия поток от информация и многобройните технологични джаджи днес е все по-трудно да фокусираме вниманието си за дълго. Именно това умение се усвоява при упражненията в медитация - резултатите от различни психологически експерименти показват, че редовно медитиращите са по-добри в откриването на дребни зрителни разлики и задържат по-лесно вниманието си по време на трудни и досадни задачи.

7. Променя мозъка

Две изследвание на невробиолози от Калифорнийския университет в Лос Анджелис (Публикувани съответно през март 2012 г. във Frontiers in Human Neuroscience и през юли 2011 г. в NeuroImage) показват, че редовната медитация изменя физиологичната структура на мозъка: наблюдават се по-силни връзки между невроните и по-силно нагъване на мозъчната кора, както и увеличаване на клетките на т.нар. "сиво вещество" в определени области.