Мащабен спортен комплекс ще изграждат в Балчик

Базата ще се яви продължение на реставрирания национален паметник на културата – късноантичната крепост „Дионисополис”

Обединение от фирми „Парк „Балик” – Балчик” със седалище Варна е избрано от петте кандидатствали да изготвят проектната документация за мащабен спортен комплекс в най-големия балчишки квартал. Заданието на обществената поръчка включва тре­ни­ро­въ­чен ста­ди­он за фу­т­бол с из­ку­с­т­ве­на тре­ва и зрителски трибуни, две иг­ри­ща за те­нис на корт и по ед­но за во­лей­бол и ба­с­ке­т­бол, съобщава радио Варна. Ще се про­е­к­ти­ра парк за скейт с три зо­ни – за на­чи­на­е­щи, на­пре­д­на­ли и про­фе­си­о­на­ли­с­ти. Пи­с­та­та за скей­т­борд ще мо­же да се по­л­з­ва и за съ­с­те­за­ния с ве­ло­си­пе­ди, рол­ко­ви кън­ки и др. Изграждането на детска площадка също влиза в проекта, както и на обслужваща сграда с би­то­ви по­ме­ще­ния, алей­на мре­жа, ве­ло­т­ра­се, залесяване, де­ко­ра­ти­в­но езе­ро, пей­ки, ос­ве­тление.

Базата за спорт и отдих ще се яви продължение на реставрирания миналата година национален паметник на културата – късноантичната крепост „Дионисополис”, която пък е част от туристически маршрут. Новият комплекс се предвижда да струва около 2 млн.лв., които Община Балчик ще търси по Програмата за развитие на селските райони.

Припомням другият мащабен проект, с който бе кандидатствано по Програмата за трансгранично сътрудничество – за подновяване настилката на крайбрежната алея, все още очаква одобрение, за да се осигурят около 5 млн.лв.